Έκκληση στους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσο πιο γρήγορα γίνεται απηύθυνε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν είναι απαραίτητο να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου όταν περάσει το διάστημα του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, ιδίως για πιο ευάλωτους ενήλικες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα.

«Δε δημιουργεί καμία παρενέργεια το να κάνουν γρηγορότερα την τρίτη δόση», τόνισε ο καθηγητής.

«Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αναφορικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.

«Έχω στοχοποιηθεί γι’ αυτό, αλλά ναι, πρέπει να επεκταθεί ιδίως στα επαγγέλματα που υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Αυτό θα προστατεύσει και τους εργαζομένους και τους πελάτες», ανέφερε.

Οι μεταλλάξεις της πανδημίας κάνουν επιτακτική την ανάγκη για τήρηση όλων των μέτρων, επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι τα Χριστούγεννα, «θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ διασωληνωμένων που είχαμε την περσινή χρονιά».

Μέχρι και 130% πιο μεταδοτικός φέτος ο ιός

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και «αν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ διασωληνωμένων που είχαμε την περσινή χρονιά».

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ιός που έχουμε φέτος, σε σχέση με το κύμα που είχαμε πέρσι τον Νοέμβρη, είναι 120% με 130% πιο μεταδοτικός! Διπλάσια μεταδοτικός! Διότι δεν είχε επικρατήσει ούτε το βρετανικό στέλεχος, ούτε το στέλεχος Δέλτα».

Σχετικά με τις επιθέσεις που έχει δεχτεί ο ίδιος, αλλά και συνάδελφοί του, ο καθηγητής είπε ότι αυτές «έχουν καταλαγιάσει», υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα της πανδημίας είναι ο κοροναϊός, όχι οι γιατροί».