Ήταν συγκλονιστικό αυτό που είπε η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και σας το μεταφέρω αμέσως τώρα που τα κρούσματα έφτασαν μια ανάσα από τα 7.000: «Έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ, με μεγάλες αυξήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές. Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι έγκυες γυναίκες. Αναφορικά με τις κλίνες, επειδή ακούγονται πολλά, δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο». Ο ιός κτυπά τους πάντες, δεν βλέπει ηλικίες κυρίως όμως κτυπά τους ανεμβολίαστους.

***

Τι είναι το σύνδρομο Burnout με το οποίο πάσχουν οι υγειονομικοί

Η λέξη που τώρα τελευταίως ακούγεται όλο και συχνότερα στις κλινικές Covid, αλλά και στις ΜΕΘ είναι το Βurnout. Πρόκειται για μια αγγλική έκφραση την οποία γνωρίζει πολύ καλά σε όλο τον κόσμο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κόπωση, επαγγελματική εξουθένωση, εργασιακή πίεση και εξάντληση. Και έχουν απόλυτο δίκαιο. Δίνουν οι περισσότεροι (γιατροί και νοσηλευτές) την μάχη κατά του κορωνοϊού από τις 11 Μαρτίου του 2020, χωρίς σταματημό, χωρίς τις περισσότερες φορές με επιπλέον προσωπικό, μακριά από τις οικογένειές τους, φορώντας τη μάσκα, καμμιά φορά και 16 ώρες την ημέρα. Αυτά τα αποτυπώματα της μάσκας που βλέπαμε στο παρελθόν στις νοσηλεύτριες και στους γιατρούς επανήλθαν και τα συναντά κανείς κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στις ΜΕΘ του Σωτηρία και του Ευαγγελισμού. Στέκονται οι υγειονομικοί δίπλα στους ασθενείς, τώρα με το τέταρτο κύμα που σαρώνει την χώρα με το μοναδικό εφόδιο που έχουν την εμπειρία που απέκτησαν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και το εμβόλιο: «Υπάρχει κόπωση ανάμεσά μας, βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε κατάσταση burn out», λέει η Διευθύντρια Παθολογίας Αντωνία Κουτσούκου υπεύθυνη της ΜΕΘ του Σωτηρία, όπου πλέον με την αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει μείνει κανένα κρεβάτι κενό. Και παρά την κόπωση, τη συνεχή παρουσία δίπλα στους ασθενείς, οι υγειονομικοί αντέχουν, κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό, και ας έχουν τα πρόσωπά τους χαραγμένα από τη μάσκα που φορούσαν επί 16 ώρες συνεχώς.

***
Η Ιερά Σύνοδος και τα τεστ στις εκκλησίες

Τελικά η Εκκλησία εμφανίζεται προοδευτικότερη από πολλούς πολιτικούς. Και τούτο γιατί έδωσε αμέσως λύση στο ζήτημα που αφορά στην είσοδο των πολιτών στους ναούς. Σε συνεννόηση με το Μαξίμου, όπως ειπώθηκε αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι μετά και τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, με εγκύκλιο της η Εκκλησία ορίζει ότι θα καλούνται οι ιερείς και οι πιστοί που είναι ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται σε τεστ πριν επισκεφθούν κάποιον ιερό ναό. Στην εγκύκλιο που εξέδωσε έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr). Αν υποθέσουμε ότι στις εκκλησίες προσέρχονται κυρίως άτομα κάποιας ηλικίας και ανεμβολίαστα τότε τα τεστ αυτά είναι απαραίτητα.

***
Απεταξάμην του ανεμβολίαστους

Υπάρχουν ωστόσο ιερωμένοι που προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο. Για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος, που έστειλε τελεσίγραφο στους 35 (από τους 70 ιερείς της Μητρόπολής του) να εμβολιασθούν διαφορετικά θα τίθενται σε αργία άνευ αποδοχών. Υπέρ της αναστολής μισθοδοσίας των ιερέων που δεν εμβολιάζονται τάσσεται και ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος. Για την ιστορία αναφέρω ότι ο πρώτος που έκοψε το μισθό των ανεμβολίαστων ιερέων και προσωπικού εκκλησιών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, που στηρίζει όσο κανείς άλλος στην Κύπρο τον εμβολιασμό. Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει παράλληλα εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ. να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) και όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

***
Μάθημα Θρησκευτικών και ο πάτερ Αμβρόσιος

Όπως σας ανέφερα παραπάνω η Ιερά Σύνοδος έδωσε τη λύση, αλλά λύση δεν μπόρεσε να δώσει σε ένα άλλο πολιτικό-θρησκευτικό ζήτημα που ξέσπασε με την κατάθεση πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεστ στις εκκλησίες και τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε στο Mega λέγοντας για τον Τσίπρα ότι δεν είχε την ανάγκη να ανάψει ένα κεράκι στην εκκλησία. Είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός: «Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.. Και συνέχισε λέγοντας ότι αν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστεί το μέτρο, θα το συζητούσε. Πολύ ενόχλησε, όμως, όπως μου ειπώθηκε τους Συριζαίους αυτή η αναφορά του Μητσοτάκη σε εκκλησίες και κεράκια. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος έλεγε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης έρχεται σε δύσκολη θέση τότε καταφεύγει σε… μάθημα Θρησκευτικών, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον Πρωθυπουργό ως τον Μητροπολίτη … Αμβρόσιο για τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις εκκλησίες.

***
Ο Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πάπας

Αλλοι και στον ΣΥΡΙΖΑ (στη βάση του τουλάχιστον) πήραν την αναφορά Μητσοτάκη στον Τσίπρα διαφορετικά. Μπορεί, έλεγαν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ Τσίπρας να μην εμφανίζεται στις εκκλησίες και να ανάβει κεράκια, αλλά είχε τις περισσότερες συναντήσεις (και γεύματα θα πρόσθετα) με τον Αρχιεπίσκοπο όταν ήταν Πρωθυπουργός. Και, ανέφεραν, ότι γνωρίζει τα θέματα της Εκκλησίας σε βάθος. Είχε, έλεγαν, συναντηθεί ο κ. Τσίπρας τρεις φορές με τον Πάπα της Ρώμης,. επισκέφθηκε δύο φορές τον Πανάγιο Τάφο, και ήταν ίσως ο μοναδικός Πρωθυπουργός που ζήτησε να μείνει μόνος του με την Πλατυτέρα των Ουρανών επί δεκάλεπτο στο Άγιο Όρος, ενώ δεν έλειψε ποτέ από πανηγυρικές δοξολογίες και από λειτουργίες των Θεοφανίων. Ακόμα και χθες ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, λέγοντάς του ότι η Εκκλησία πρότεινε αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει. Εν πάση περιπτώσει κυβερνητικοί κύκλοι μου έλεγαν ότι σε καμιά χώρα δεν ζητείται πάσο για να εισέρχονται οι πιστοί στις εκκλησίες για το λόγο ότι ο έλεγχος είναι δύσκολος, τώρα γιατί το ζητάει ο κ. Τσίπρας είναι άλλο θέμα;

***

Αγκαλιά με το καμπαναριό

Ειδικά για τι εκκλησίες ο Νάσος Ηλιόπουλος, έλεγε ότι το σπίτι του είναι… αγκαλιά με ένα καμπαναριό, δηλαδή πολύ κοντά σε εκκλησία (του Αγίου Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια) και βλέπει τι γίνεται: Ο εκεί ιερέας εξακολουθεί να κάνει τη λειτουργία αλλά προτιμά, για λόγους υγιεινής προστασίας, τον περίβολο της εκκλησίας και όχι το εσωτερικό του ναού. Συνεπώς, λέει ο κ. Ηλιόπουλος, μπορούν ακόμα και οι ιερείς να δίνουν το παράδειγμα. Αλλά τι παράδειγμα μπορούν να δώσουν ορισμένοι ιερείς; Στη Μυτιλήνη, φερ΄ειπείν σημειώθηκε ένα εξοργιστικό περιστατικό, όπου ιερέας, ο οποίος νοσούσε με κορωνοϊό, φέρεται να τέλεσε κανονικά τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου (26/10), στον ομώνυμο ναό της ενορίας του. Όπως μεταδόθηκε, ο ιερωμένος κοινώνησε και τους παριστάμενους πιστούς.

***
Ημέρες Μηταράκη στην Τουρκία

Πάμε τώρα στην Τουρκία για να σας περιγράψω πως πέρασε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης εκεί. Πρώτα απ΄όλα πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν μια συνηθισμένη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Τουρκία, αλλά ήταν μια επίσκεψη VIP που τα είχε όλα και που θα μείνει αξέχαστη τόσο στον κ. Μηταράκη, όσο και στον ομολογό του Σοϊλεμάν Σοϊλού. Εάν θυμάστε είναι αυτός που το παίζει σκληρός έναντι ημών, αλλά για κακή του τύχη τον έχει στο μάτι και ο αρχιμαφιόζος της Τουρκίας Σεντάτ Πεκέρ με τα σκάνδαλα του που τα βγάζει στην φόρα. Όχι δεν πρόκειται να σας περιγράψω τα παράπονα του Σοϊλού επειδή εμείς χτίσαμε φράκτη και εμποδίζουμε την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων προς την χώρα μας, ούτε βεβαίως τις κατηγορίες ότι δήθεν είμαστε σκληροί με τους πρόσφυγες, αλλά θα σας περιγράψω τι ακριβώς έγινε στο γεύμα που πρόσφερε στην ελληνική αντιπροσωπεία χάριν του οποίου ακόμα παίρνει αντιόξινα και πίνει σόδες και ο υπουργός και οι συνεργάτες του.

***
Η βαρυστομαχιά του υπουργού

Το γεύμα Σοϊλού λοιπόν έγινε στο υπουργείο του, το οποίο να σημειώσω ότι είναι τεράστιο. Το ονομάζει μάλιστα «Κάμπο», όπου στο τραπέζι υπήρχαν τουρκικά ντολμαδάκια sarma, μελιτζανοσαλάτα, αυθεντικό γιαουρτλού κεμπάμπ, lahmacun, borek και άλλα τέτοια. Σε κάποια στιγμή κτύπησε το τηλέφωνο του Σοϊλού οποίος είπε πως ήταν ο Ερντογάν. Όταν τελείωσε την τηλεφωνική συνομιλία είπε στον κ. Μηταράκη ότι του στέλνει τους θερμούς χαιρετισμούς του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Δεν ξέρω όμως τι συνέβη σε εκείνο τα γεύμα, αλλά όλη η ελληνική αντιπροσωπεία περιλαμβανομένου του υπουργού έπαθε, όπως έλεγε ο υπουργός, ένα είδος βαρυστομαχιάς . Όλοι πλην του Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Μιχαήλ- Χρήστου Διάμεση. Δηλητηρίαση έσπευσαν να την ονομάσουν ορισμένοι και μάλλον βιάστηκαν. Ίσως οι από την Αθήνα να μην έχουν συνηθίσει την βαριά, γεμάτη καρυκεύματα τουρκική κουζίνα, αφού κανείς από τους Τούρκους, που έφαγαν το ίδιο φαγητό δεν έπαθε το παραμικρό. Έτσι τουλάχιστον έδειξαν.

***
Ο Salt Bae, οι Τόμαχωκ και το κέρασμα

Αλλά εάν νομίζετε ότι η επίσκεψη στην Τουρκία του κ. Μηταράκη τελείωσε εδώ κάνετε λάθος. Πέραν από τα δώρα που ανταλλάγησαν (τους δώσαμε ένα χρυσό στεφάνι Ολυμπιονίκη, πήραμε ένα βάζο), θέλησε να φάνε και στο εστιατόριο του περιβόητου Salt Bae αυτός που κόβει το κρέας και το πασπαλίζει με χοντρό αλάτι με τον δικό του τρόπο, που προσφέρει χρυσές (πανάκριβες) μπριζόλες «Τόμαχωκ». Οχι ο υπουργός δεν έφαγε «Τόμαχωκ», άλλωστε πολύ ακριβή ήταν για τα γούστα όλων, αλλά ο Τούρκος υπουργός την ώρα που έτρωγαν μπριζόλες τηλεφώνησε στον Νουαρέτ Γκιοτσέ (έτσι λένε τον Salt Bae) που βρισκόταν στο Μαϊάμι και τον πληροφόρησε ότι στο εστιατόριό του βρίσκεται ένας Έλληνας υπουργός. Όταν σε κάποια στιγμή πήγαν να πληρώσουν ο Τούρκος υπουργός τους είπε ότι το φαγητό ήταν κερασμένο από τον Salt Bae.

***
Οι σεισμόπληκτοι και η Πρόεδρος

Ο δήμαρχος Αρχανών -Αστερουσίων Εμμανουήλ Κοκοσάλης με επιστολή του ευχαριστεί θερμά, εκ μέρους όλων των δημοτών, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την προθυμία της να «ενισχύσει με ένα εξαιρετικά σεβαστό ποσό τη σίτιση των σεισμόπληκτων δημοτών». Η Πρόεδρος επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή 31 Οκτωβρίου τις κοινότητες Αγίες Παρασκιές και Μελέσσες του δήμου Αρχανών -Αστερουσίων στο Ηράκλειο της Κρήτης και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι ισχυροί σεισμοί του Σεπτεμβρίου. Επισκέφθηκε, επίσης και το επίκεντρο των σεισμών, το Αρκαλοχώρι του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Ανάλογο χρηματικό ποσό έχει διατεθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας και για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών στους οικίσκους στο Αρκαλοχώρι, που σύντομα θα φιλοξενήσουν τις πρώτες οικογένειες σεισμόπληκτων.