Τις τελευταίες ώρες διαδραματίζεται στο Κίνημα Αλλαγής ένα «πολιτικό παιχνίδι» που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του παραλόγου.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως όλα δείχνουν, έχει πάρει την απόφασή του. Το είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, με ξεκάθαρο τρόπο, σε δύο κορυφαία στελέχη με τα οποία επικοινώνησε χθες.

Ωστόσο, οι στενοί του συνεργάτες επέμεναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση.

Όμως, το μεσημέρι της Δευτέρας, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δέχθηκαν τηλέφωνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι πρόθυμα να υπογράψουν τη δήλωση υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου. Η κίνηση αυτή αποδόθηκε, από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, σε «βιαστικούς» με τη διευκρίνιση ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει τέτοια εντολή.

Παρά το «παιχνίδι με το χρόνο» στα επιτελεία των βασικών διεκδικητών της κούρσας κάνουν ήδη τους σχεδιασμούς τους με δεδομένο ότι ο κύριος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος. Παρά το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του, οι συνυποψήφιοι του, δεν δίνουν ούτε μια πιθανότητα να μην είναι στην μάχη για την ηγεσία. Και ήδη διερευνούν τα νέα της χαρακτηριστικά.

Από χθες το απόγευμα, έχοντας δεδομένη την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, τα τηλέφωνα στο Κίνημα Αλλαγής πήραν φωτιά. Στα επιτελεία των υποψηφίων πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις επί συσκέψεων. Ο προεκλογικός χάρτης της αναμέτρησης έχει αλλάξει εκ βάθρων. Το προηγούμενο τοπίο έχει ανατιναχθεί. Οι μετακινήσεις και οι αλλαγές ισορροπιών έχουν να κάνουν όχι μόνο με πολιτικές επιλογές αλλά με προσωπικές σχέσεις.

Η εκτίμηση που διατρέχει το κεντροαριστερό σύμπαν, που ανέμενε ακόμα και χθες την ανακοίνωση υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει η υποψηφιότητά του να εμφανιστεί όχι απλά ως μια επιλογή με στόχο την προσωπική του δικαίωση, δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, αλλά ως μια συνθήκη ικανή να αναζωογονήσει το χώρο και να τον οδηγήσει σε υψηλή εκλογική πτήση.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη που αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως την Πέμπτη, με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Όχι μόνο για το Κίνημα Αλλαγής αλλά συνολικά για το πολιτικό σκηνικό. Ένας πρώην πρωθυπουργός θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του προοδευτικού χώρου απέναντι σε τουλάχιστον 5 άλλους υποψηφίους.

Το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να επιδράσει θετικά στη συμμετοχή του κόσμου, να εξελιχθεί η διαδικασία σε πολιτικό γεγονός.  Ωστόσο πολλά θα κριθούν από την ποιότητα του προεκλογικού αγώνα. Δεν θα είναι εύκολο, με βάση το κλίμα που υπήρξε χθες στα επιτελεία των άλλων υποψηφίων, να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι.

Τα πάντα, τις τελευταίες ώρες στο Κίνημα Αλλαγής κινούνται στον αστερισμό των ανακοινώσεων του Γιώργου Παπανδρέου και των δηλώσεων όλων των υποψηφίων (πλην Β. Κεγκέρογλου) ότι δεν θα αποσυρθούν από τη διαδικασία.  Μένει να αποδειχθεί πόσοι θα αντέξουν να παραμείνουν, παρά τις δηλώσεις, στην κούρσα.