Άδειες αίθουσες σε πανεπιστήμια, ΑΕΙ που πιθανά δεν φτάνουν την πληρότητα του 50% των θέσεων εισακτέων τους και 29 τμήματα με πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες κάτω των 30 ατόμων είναι ο πρώτος απολογισμός του νέου εξεταστικού συστήματος. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής έφτασε τα 8.254 μόρια στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας, ενώ ανοικτά συζητείται πλέον η άμεση αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία δε, 111 τμήματα είχαν κάλυψη κάτω από 50% των θέσεων εισακτέων τους και 75 κάτω του 30%.

Τα πανεπιστήμια έχουν κληθεί να καταθέσουν προτάσεις αλλαγών επιστημονικών αντικειμένων, συγχωνεύσεων ή πιθανώς «λουκέτο» συγκεκριμένων τμημάτων τους, καθώς τμήματα φέτος εμφανίζονται με …0, 1 ή και 2 εισακτέους (από την γενική κατηγορία των υποψηφίων του Ενιαίου Λυκείου).

Οι βάσεις κινήθηκαν ανοδικά σε όλα τα πεδία ενώ ξεπέρασαν τα 10.000 μόρια αύξησης σε τμήματα της επαρχίας. Οι περιζήτητες Ιατρικές σχολές είχαν άνοδο, αυξομειώσεις καταγράφθηκαν στις Θεωρητικές σπουδές, σαφής άνοδος στις Πολυτεχνικές σχολές αλλά και σε περιζήτητες Οικονομικές.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το 2021 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 92.090 υποψήφιοι και εισάγονται 65.536 άτομα – 56.942 σε ΑΕΙ και 8.594 σε δημόσια ΙΕΚ (μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά). Το Σεπτέμβριο άλλωστε θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ.

Ακόμη:

· Σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368).

· Με την φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν εισάγονται φέτος στα ΑΕΙ υποψήφιοι με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και 5,5 στα 20 για τα Επαγγελματικά (ΕΠΑΛ), ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια.

· Φέτος έχουμε χαμηλές επιδόσεις έως 7.000 μόρια σε πάνω από 25.000 υποψήφιους

· Πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν προγράμματα σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Όπως ανακοίνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις, επιβεβαίωσε για άλλη μία χρονιά ότι τα Τμήματα του σημειώνουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής και υποδέχονται τους άριστους των υποψηφίων.

Για τη φετινή χρονιά, υπάρχει άνοδος των βάσεων στα 7 από τα 8 Τμήματα του ΟΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα Τμήματα Οικονομικής Επιστήμης και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καταλαμβάνουν τις 2 πρώτες θέσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα άλλων ΑΕΙ. Τα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής κατατάσσονται στην 1ηθέση σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα άλλων ΑΕΙ. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί την κορυφαία επιλογή στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο ξεπερνώντας το όριο των 18.000 μονάδων (18.422). Τα Τμήματα Πληροφορικής και Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση (695 και 617 μονάδες αντίστοιχα) συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, δήλωσε ότι «Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντικατοπτρίζει την αντίληψη των φοιτητών φοιτητριών και των γονιών τους για την επιτυχή εκπλήρωση των ονείρων τους μέσα από την ποιοτική εκπαίδευση, την έρευνα, την καλλιέργεια κουλτούρας για επιχειρηματικότητα και καινοτομία, τα οποία αποτελούν εχέγγυα για άμεση είσοδο στην αγορά εργασίας και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Είμαστε περήφανοι για αυτή την αναγνώριση και, παράλληλα, αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη της αποστολής του Ιδρύματος, η οποία είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη υπεύθυνων πολιτών που θα συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας»