Παράνομο έκρινε το ωράριο εργασίας που έχει επικρατήσει ως «κουλτούρα 996» το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο της Κίνας.

Πρόκειται για το αμφιλεγόμενο ωράριο 9 π.μ.-9 μ.μ., 6 μέρες την εβδομάδα, το οποίο επιβάλλεται από πολλές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμα: Ξεμένουν τα εργοστάσια από νέα εργατικά χέρια;

Δεν περνάει, μάλιστα, απαρατήρητο, το γεγονός ότι η απόφαση έρχεται την ώρα που το Πεκίνο σφίγγει τον κλοιό γύρω από τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου με μια σειρά από ρυθμίσεις που αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τη λειτουργία τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας και το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσαν χθες κανόνες και παραδείγματα για το πώς ορίζεται η υπερωριακή εργασία, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από αυτό το θέμα.

Ενώ οι αρχές χρησιμοποίησαν μια υπόθεση που αφορούσε μια εταιρεία παράδοσης πακέτων για να εξηγήσουν γιατί το «996» ήταν παράνομο, το συγκεκριμένο ωράριο είχε αποκτήσει χαρακτήρα… μεταλλίου για αρκετές κινεζικές εταιρείες.

Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένοι από το βαρύ πυροβολικό της Silicon Valley, όπως ο Μάικ Μόριτζ της Sequoia Capital, το ανέδειξαν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η χώρα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αντιδράσεις εμφανίστηκαν το 2019, προκαλώντας δημόσια συζήτηση για τις ώρες εργασίας στις εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας.

Η ιδιοκτήτρια του TikTok, ByteDance, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει επίσημα την πολιτική υπερωριών του Σαββατοκύριακου από την 1η Αυγούστου, δύο εβδομάδες αφότου ο αντίπαλός του σε βίντεο μικρού μήκους, Kuaishou, ανακοίνωσε παρόμοια απόφαση.

Πηγή: OT.gr