Τεχνητή νοημοσύνη θα παρακολουθεί ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι

Αισθητήρες θα καταγράφουν τις κινήσεις του ασθενούς για να αναγνωρίζουν τυχόν προβλήματα,

Περίπου 100 εθελοντές στη βρετανική πόλη του Ντόρσετ πρόκειται να συμμετάσχουν σε τρίμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί αισθητήρες και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να παρακολουθεί τις κινήσεις ασθενών που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι.

Η τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας Lilli θα μειώσει το κόστος και τις επισκέψεις του προγράμματος παροχής φροντίδας κατ΄οίκον, αναφέρει το BBC, το οποίο ωστόσο φιλοξενεί και τις επιφυλάξεις ορισμένων ειδικών.

Η υπηρεσία θα διατεθεί σε ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά συνεχίζουν να χρειάζονται φροντίδα κατά την ανάρρωσή τους, για παράδειγμα ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ή πάσχουν από διαβήτη, άνοια, μακρά Covid ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Έξι έως εννέα αισθητήρες θα εγκατασταθούν στο σπίτι κάθε ασθενή για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους, τη θερμοκρασία και τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, χωρίς πάντως α χρησιμοποιούνται και κάμερες.

Το σύστημα θα καταγράφει αυτόματα τη βελτίωση ή την επιδείνωση της λειτουργικότητας των ασθενών. «Θα μαθαίνουμε για παράδειγμα πόσο συχνά ανάβουν τον βραστήρα ή ανοίγουν το ψυγείο» δήλωσε ο Νικ Ουέστον, στέλεχος της Lilli.

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα στη διάρκεια της νύχτας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ουρολοίμωξη ή άλλο πρόβλημα υγείας.

Αν η δοκιμή πετύχει, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στο νότιο Λονδίνο και τη βορειοανατολική Βρετανία.

Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν πάντως επιφυλάξεις: ο Τομ Σόρελ, ειδικός της τηλεϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουόργουικ, εκτίμησε ότι το σύστημα ΑΙ «μπορεί να αυξήσει το αίσθημα μοναξιάς», καθώς οι επισκέψεις κοινωνικών λειτουργών θα μειωθούν.

Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι θα παρακολουθούνται ακόμα και οι επισκέψεις τους στην τουαλέτα, πρόσθεσε η Άνθια Τίνκερ του Ινστιτούτου Γεροντολογίας του King’s College στο Λονδίνο.

Για συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα απαιτείται πάντως η γραπτή συγκατάθεση του ασθενή ή άλλων προσώπων που έχουν εξουσιοδοτηθεί να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk