Εμβόλια mRNA – Τι δείχνει νέα μελέτη για εγκύους, θηλάζουσες ή γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες

Τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 είναι καλώς ανεκτά στον ευαίσθητο πληθυσμό των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν

Έναν από τους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς σε δυνητικά σοβαρή λοίμωξη Covid-19 αποτελούν οι έγκυες γυναίκες.

Με την επιτυχημένη παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων παρέχεται η δυνατότητα προστασίας του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2, ωστόσο υπήρχε σκεπτικισμός γύρω από την ασφάλεια του εμβολιασμού εγκύων γυναικών, καθώς δεν είχαν  συμπεριληφθεί στις κλινικές μελέτες.

Έτσι διενεργήθηκε μια μελέτη που συμπεριέλαβε 17.525 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, η οποία έδειξε ότι τα mRNA εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 είναι καλώς ανεκτά στον ευαίσθητο αυτόν πληθυσμό.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της μελέτης, όπως δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 7.809 έγκυες γυναίκες, 6.815 θηλάζουσες και 2.091 γυναίκες που σκόπευαν να μείνουν έγκυες σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη δόση του εμβολίου.

Το 61,9% εμβολιάστηκε με το mRNA εμβόλιο της εταιρείας Pfizer και το 37,8% με το εμβόλιο της εταιρείας Moderna, ενώ το 89,9% των γυναικών έλαβε και τις δύο δόσεις.

Το 97% ανέφερε κάποια ενέργεια μετά την πρώτη δόση, με συχνότερη τον πόνο στο σημείο της έγχυσης (91,4%) και δεύτερη την κόπωση (31,3%).

Η συχνότητα των αντιδράσεων ήταν μεγαλύτερη με τη δεύτερη δόση, αλλά συνολικά μόνο 100 άτομα (0,6%) αναζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά την πρώτη δόση, μεταξύ των οποίων 50 έγκυοι, και 221 γυναίκες (1,3%) μετά τη δεύτερη δόση, μεταξύ των οποίων 156 έγκυοι.

Ανάμεσα στις 7.809 έγκυες γυναίκες ανέφεραν μαιευτικά προβλήματα συνολικά 346 γυναίκες (4,4%) μετά την πρώτη δόση, και 484 (7,5%) μετά τη δεύτερη.

Συνολικά, 6.586 (84,3%) έγκυες γυναίκες είχαν λάβει και τις δύο δόσεις τη στιγμή της ανάλυσης των δεδομένων.

Από αυτές, 6.244 (94,8%) ήταν ακόμη έγκυες, 288 (4,4%) είχαν γεννήσει και 49 (0,7%) ανέφεραν αποβολές στη φάση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Ανάμεσα στις γυναίκες που θήλαζαν, διακοπή του θηλασμού ανέφεραν 155 γυναίκες (2,3%) μετά την πρώτη δόση και 130 (2,1%) μετά τη δεύτερη.

Μειωμένη παραγωγή γάλακτος για λιγότερες από 24 ώρες ανέφεραν 339 γυναίκες (5%) μετά την πρώτη και 434 (7,2%) μετά τη δεύτερη δόση.

Περισσότερες μελέτες διενεργούνται για να διερευνήσουν τα αποτελέσματα των Covid-19 εμβολίων σε αυτόν τον ευαίσθητο πληθυσμό, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης κρίνονται ενθαρρυντικά.

(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk