Με κεντρικό σύνθημα, «Κανένας μόνος του. ‘Ολοι στον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας», πυρόπληκτοι της Βόρειας Εύβοια καλούν σε συλλαλητήριο, το Σάββατο, 21 Αυγούστου,στις 7μμ., στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Κάλεσμα για συμμετοχή συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητων – Δασεργατών Εύβοια, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και οι Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων.

Επίσης, στο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι πλημμυροπαθείς του Ληλαντίου ενώ απευθύνουν και κάλεσμα:

«Καλούμε όλους τους κατοίκους του Ληλαντίου σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο κάλεσμα των πυρόπληκτων. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση με τα πανό μας και απαιτούμε μαζί τους μέτρα προστασίας της ζωής μας. Διεκδικούμε αντιπλημμυρικά έργα τώρα!!!»

Οι ρητινοκαλλιεργητές και δασεργάτες της Βόρειας Εύβοια διεκδικούν, όπως αναφέρουν στην απόφαση της συνέλευσής τους:

-Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.’Αμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης

-Αμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης

– Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).

-Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο ρετσινά-δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

-ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία, με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων.

-‘Αμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

-Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

-Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

-Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες».

Συμμετοχή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Στο συλλαλητήριο καλεί και το παράρτημα Εύβοιας του  Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου :

«Οι φωτιές και οι πλημμύρες στην Εύβοια έρχονται και ξανάρχονται. Τα παχιά λόγια μετά εορτής το ίδιο. Όλοι οι υπεύθυνοι του κρατικού μηχανισμού Δήμοι-Περιφέρεια-Κυβέρνηση πριν το έγκλημα δηλώνουν πανέτοιμοι και μετά δεν ξέρουν δεν είδαν, τους φταίει ο καιρός! Την επόμενη μέρα μάλλιστα, αν πάνω στα αποκαΐδια και τις λάσπες μπορούν να γίνουν μπίζνες με “μεγαλοεπενδυτές” οι επιχορηγήσεις, τους δίνονται βροχή. Αν όχι, βλέπουμε, όπως και με τις πλημμύρες του Λήλαντα και του Μεσσάπιου, ένα χρόνο μετά να μην έχει γίνει ούτε μισό αντιπλημμυρικό έργο και αποζημιώσεις να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Ο λαός της περιοχής μας και οι συνάδελφοι μουσικοί ανάμεσα του έχουμε βρεθεί θύματα αυτής της κατάστασης. Μόνος δρόμος για εμάς είναι η αλληλεγγύη κι η διεκδίκηση.

Οι Β.Ευβοιώτες πυρόπληκτοι δεν πρέπει να αφήσουν τον τόπο τους!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Εύβοιας, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και των Επιτροπών Αγώνα Πυρόπληκτων για 100% αποζημιώσεις, έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής αντιπυρικής προστασίας.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο Σάββατο 21/8 στις 19:00 στον κόμβο της Στροφυλιάς. Το σωματείο μας θα συμβάλει στην κινητοποίηση και με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα.

*Για διευκόλυνση θα αναχωρήσει λεωφορείο από το Βούρκο στις 17:00. Δηλώσεις συμμετοχής 6976835185, 6988632467

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παράρτημα Εύβοιας»