Από την αρχή αυτής της πανδημίας είχα εκφράσει με σειρά άρθρων μου τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να νοηθεί για την ελληνική έννομη τάξη «υποχρεωτικός εμβολιασμός».

Το αν κάποιες νομικές απόψεις αποδέχονται τη «διαπραγμάτευση» της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, υποβαθμίζουν το δικαίωμα της προσωπικότητας και εξαλείφουν την αυτόβουλη διάθεση της ανθρώπινης οντότητας, θα τις κρίνει η ιστορία και η επιστήμη. Εξακολουθώ να επιμένω ότι στους βαθύτερους Συνταγματικούς πυρήνες κάθε προσπάθεια στάθμισης καθίσταται εκ των προτέρων ατελέσφορη.

Ενδεικτικά θα υπενθυμίσω σειρά Νόμων και Διεθνών Συμβάσεων που απαγορεύουν κάθετα και οριζόντια τις υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις: Ν. 2071/92, Ν. 2619/90 (Διεθνής Σύμβαση Οβιέδο), Ν. 3418/5 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας) αλλά και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι προαναφερθέντες Νομοί όπως και αρκετοί άλλοι, θεσμοθετήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία διαχρονικά και διακομματικά για να εφαρμοστούν όχι για να καταργηθούν με την πρώτη αφορμή.

Σήμερα ωστόσο εμφανίζεται μια Κυβέρνηση που δημιουργεί διχασμό και χάος.

Κατηγορεί και χρησιμοποιεί τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν εμβολιαστεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία ως «εργαλείο» για να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους και σε όλη την κοινωνία. Αναρωτιέμαι πως θα ζήσουν οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων χωρίς καταβολή μισθού. Από τα σκουπίδια;

Προτείνει υποχρέωση επίδειξης των καινοφανών πιστοποιητικών από τους εργαζόμενους.

Εξουσιοδοτείται ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας για επέκταση των κλάδων στους οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε δηλαδή…

Έχω επανειλημμένα θέσει προς συζήτηση εναλλακτικές προτάσεις που συμβαδίζουν με τις αξίες της έννομης τάξης μας, τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και του ανθρωπισμού για αυτές τις περιπτώσεις. Μετακινήσεις για παράδειγμα στη «δεύτερη γραμμή» ή αναστολή εργασίας με μείωση ποσοστού των μηνιαίων αποδοχών.

Δυστυχώς όμως ανοίγει πλέον ο ασκός όχι μόνο του Αιόλου αλλά και του διχασμού. Απλά ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει τι προκαλεί στο Κόμμα του, στο πολιτικό σύστημα και στη χώρα.

Σαφέστατα υπάρχει προϊστορία. Είναι η προϊστορία της ιδιωτικοποίησης των λεωφορείων και των ελληνικών τσιμέντων, της διάλυσης της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΡΤ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνδέθηκε στο παρελθόν με την καταστροφή της Ένωσης Κέντρου και την αποσύνθεση της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα πολύ φοβούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνδέσει το όνομά του όχι μόνο με τη διάλυση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με ανεξέλεγκτες ανακατατάξεις του πολιτικού συστήματος.

Καθημερινά διαπιστώνω ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συμφωνούν σε πολλά βασικά ζητήματα.

Ένα από αυτά είναι η παραδοχή ότι ο οριζόντιος εμβολιασμός δεν πρόκειται να εξαφανίσει τον ιό.

Είναι θετική η εμβολιαστική συμβολή αλλά η «συλλογική ανοσία» και το τέλος της πανδημίας δεν πρόκειται να επιτευχθεί έτσι απλά. Ο ιός επανεισάγεται και ανακυκλώνεται από το εξωτερικό, από ανεμβολίαστους, από εμβολιασμένους και βεβαίως δια της διαφορετικής χρονικής λήξης της ανοσίας στο κάθε άτομο. Ούτως η άλλως απαιτούνται πράγματα που δεν έχουν γίνει. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, στοχοποιημένοι εμβολιασμοί για τις ευπαθείς ομάδες, περισσότερες ΜΕΘ και προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τα σημεία ωστόσο που η συντριπτική πλειοψηφία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ταυτίζονται εντονότερα είναι στο ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να αποφασίζει μόνος του για τον εμβολιασμό και όχι «δια ροπάλου», στην αντίθεση για  τους εμβολιασμούς των παιδιών και στις σοβαρές επιφυλάξεις για περισσότερες δόσεις.

Τίθεται επίσης ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Πως θα αντιμετωπίσει το Κυβερνητικό σενάριο το σπάνιο αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο παρενέργειας σε «υπόχρεο» που θα μπορούσε να απολέσει την υγεία ή τη ζωή του;

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με νέα εμβόλια.

Τέλος, πάμε Σουηδία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, στη Σουηδία έχουν 37,91% πλήρως εμβολιασμένους, 46 θανάτους τον τελευταίο μήνα και συνολικά 14.651.

Αντιθέτως στην Ελλάδα έχουμε 44,68% πλήρως εμβολιασμένους, 276 θανάτους τον τελευταίο μήνα και συνολικά 12.851.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας του… νότου και μπαίνουμε σε βαθιές γκρίζες ζώνες.

Το αν θα βγούμε από αυτές, εναπόκειται πλέον σε όλους μας…

Ο Γιώργος Π. Αποστολόπουλος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής-Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΚΙΝ.ΑΛ. και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων