H εφετινή δεξίωση για την 47η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας θα είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες χρονιές. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού επέβαλαν όχι μόνο τον περιορισμό των προσκεκλημένων αλλά και την επίδειξη από όσους προσέλθουν του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έστω βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR. Ετσι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην άτυπη σύναξη αρχηγών στο Κιόσκι του κήπου, υπό την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Μια διαφορετική γιορτή της Δημοκρατίας

Η Προεδρία της Δημοκρατίας προσπάθησε να δώσει εφέτος διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση σε σχέση με προηγούμενα έτη και αυτό αντικατοπτρίζεται στους προσκεκλημένους. Επελέγησαν, μαθαίνω, προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών: Επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής. Επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της Οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οινοποιούς, βιοτέχνες και αγρότες. Ακόμα, καθηγητές σχολείων από την ενδοχώρα και τα ακριτικά μας νησιά, οι οποίοι δοκιμάστηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και μαθητές που διέπρεψαν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου έχουν επίσης προσκληθεί εφέτος πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Οι καλεσμένοι της Προέδρου

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι και η Μάγδα Φύσσα, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφερράτος, η Σοφία Μπεκατώρου. Εχουν προσκληθεί τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Προσκεκλημένοι επίσης στη δεξίωση του Προεδρικού θα είναι ο Δημήτρης Κοντοπίδης, επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης, η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Ερευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής, ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις τους, η Φανή Μπαχαρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέας Βύσσας Εβρου. Ο Σύλλογος αυτός κατασκεύαζε μάσκες τις οποίες διένειμε στους υγειονομικούς της περιοχής και στα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων. Πρόσκληση έλαβε και ο Μανόλης Κουσόγλου, καθηγητής Φυσικής στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας, ο οποίος όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας σκέφθηκε, για να υποστηρίξει τους συναδέλφους του που δεν γνώριζαν νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσει στο Facebook τη σελίδα «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Επίσης έχουν προσκληθεί η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Βασίλης Σπανούλης.

Χωρίς στρατιωτική μπάντα η φετινή γιορτή

Σε μια χρονιά που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προσκλήθηκαν στο Προεδρικό εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, δομών κοινωνικής πρόνοιας θυμάτων βίας και προστασίας ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Εφέτος η εκδήλωση δεν θα πλαισιωθεί από την μπάντα της ΑΣΔΕΝ (όπως γινόταν κάθε χρόνο), αλλά από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.