Με εμβόλια, μάσκες και επιπλέον περιορισμούς όπου κριθεί αναγκαίο θα επιδιώξουν ειδικοί και κυβέρνηση να συγκρατήσουν το τέταρτο κύμα, μετά και τη έκρηξη των νέων κρουσμάτων που ενδεχομένως να φέρει κι άλλα μέτρα από την Πέμπτη.

Η ολομέλεια της Επιτροπής αναλύει τις τελευταίες ώρες την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ενώ θα εξετάσει την πιθανότητα επαναφοράς συγκεκριμένων μέτρων, όπου καταστεί αναγκαίο.

Φαίνεται μάλιστα πως μετά την έκρηξη κρουσμάτων επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για το εάν, πέρα από αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και μεικτοί χώροι.

Όλα δείχνουν πως η επιδημιολογική πορεία της χώρας θα δείξει αν θα επιτρέπεται οι ανεμβολίαστοι να κάθονται σε κλειστούς (μεικτούς) χώρους καταστημάτων, καθώς δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να απαγορευτεί σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Ακόμη ένα μέτρο το οποίο αρκετοί ειδικοί «ασπάζονται» είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα.

Δηλαδή οι πολίτες να φορούν τη μάσκα τους και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που το επαναφέρουν στην συζήτηση εξαιτίας του άκρως μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, αλλά και της σχετικής χαλάρωσης που έχει παρατηρηθεί στη χρήση της μάσκας γενικότερα.

Το χειρότερο σενάριο

Την ίδια ώρα στο προσχέδιο των ειδικών υπάρχει και το… χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.

Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τοπικούς περιορισμούς και πιο συγκεκριμένα απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της μουσικής στα μαγαζιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Βέβαια οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν θα εφαρμόζεται εν μία νυκτί, καθώς προηγουμένως θα γίνονται οι απαραίτητες προειδοποιήσεις.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά για τα κέντρα διασκέδασης, οι έλεγχοι σε κλειστούς χώρους αναμένεται να είναι αυστηρότατοι, ενώ αντίστοιχοι έλεγχοι θα λαμβάνουν χώρα επίσης σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς.