Παρατηρώ με πόσο απαξιωτικό τρόπο αντιμετωπίζονται συχνά στη δημόσια σφαίρα τα ζητήματα που συνήθως αποκαλούμε «πολιτική των ταυτοτήτων».

Απαξίωση στην οποία κάποιες φορές συναντιούνται η συντηρητική δεξιά, αλλά και εκείνη η αριστερά που θεωρεί ότι όλα τα ζητήματα τελειώνουν στην οικονομία.

Γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για «ταυτότητες» αλλά για ζωές.

Πιο σωστά, υποτιμούν πόσο σημαντικό είναι για κάθε ανθρώπινο ον να αντιμετωπίζεται από τους άλλους, αλλά και από την οργανωμένη Πολιτεία, ως αυτό που όντως αισθάνεται και βιώνει ότι είναι.

Σκεφτείτε πόσο τραγική είναι η ύπαρξη ενός ανθρώπου που όλοι, είτε πρόκειται για τους συνανθρώπους είτε για το κράτος, τον αντιμετωπίζουν ως κάτι άλλο από την ίδια του την ύπαρξη.

Και η ταυτότητα φύλου είναι κομμάτι της ύπαρξης κάθε ανθρώπινου όντος, με τον πιο βαθύ και τον ουσιώδη τρόπο.

Είναι η ζωή η ίδια. Αυτό που νιώθει, αυτό που βλέπει στον καθρέφτη, αυτό που θέλει να βλέπουν, να σέβονται, να αγαπούν όλοι οι άλλοι οι άνθρωποι.

Γιατί διαφορετικά απλώς έχουμε βασανισμένους ανθρώπους.

Και όσο δεν αποδεχόμαστε ότι οι πραγματικές ταυτότητες φύλου, αυτό που νιώθουν ως φύλο οι άνθρωποι γύρω μας, είναι περισσότερες και πιο σύνθετες από όσο πιστεύουμε, τόσο περισσότερο θα μετρούμε βασανισμένους ανθρώπους.

Ανθρώπινα όντα και σώματα που θα συναντούν την απαξίωση, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την καθημερινή βία.

Που θα ζουν μέσα στον φόβο.

Και όχι δεν αρκεί να μπορούν να είναι αυτό που θέλουν να είναι «στο κρεβάτι τους», ή πίσω από κλειστές πόρτες, ή σε «ειδικούς χώρους».

Πρέπει να μπορούν να είναι αυτό που θέλουν παντού.

Στη δουλειά, στο σχολείο, στη σχολή, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στον δημόσιο χώρο.

Πρέπει να μπορούν να ζήσουν όπως είναι, χωρίς να υποκρίνονται ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Δηλαδή, διεκδικούν τα αυτονόητα: Δικαίωμα στην ελευθερία, δικαίωμα στον έρωτα, δικαίωμα στη ζωή χωρίς φόβο.

Και ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι ζουν χωρίς φόβο και ζουν όπως θέλουν να είναι, ένας κόσμος πιο όμορφος, πιο ελεύθερος και πιο δίκαιος.