Σε σύσταση για τον εμβολιασμό σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον κοροναϊό, προχωρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ειδικότερα, όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από Covid-19 διαθέτουν ήδη αντισώματα κατά του ιού, επομένως η σύσταση θα είναι να εμβολιάζονται με μια μόνο δόση.

Οι επιστήμονες θεωρούν δηλαδή πως η νόσος θεωρείται, «πρώτο εμβόλιο», επομένως μία δόση από το εμβόλιο θα είναι αρκετή για χτίσουν ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας απέναντι στον ιό.

Τις επόμενες ημέρες οι διευκρινίσεις

Ωστόσο δύο πράγματα μένουν να διευκρινιστούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν το εμβόλιο θα γίνεται στις 8 ή στις 12 εβδομάδες (ή μεταξύ των δύο) από την ημέρα της διάγνωσης της νόσου Covid-19.

Επίσης οι ειδικοί θεωρούν πως δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή του εμβολίου.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει σύσταση για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται πως η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και λήφθηκε μετά από οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Υπενθυμίζεται πως το ECDC συνιστά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ακόμη και για όσους έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Τι έχει δείξει σχετική μελέτη

Σε μία μικρή μελέτη,  υπό την εποπτεία του National Institute of Health των ΗΠΑ, παρουσιάστηκαν πρόσφατα δεδομένα που δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί, σχετικά με το ερώτημα αυτό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.

Η ανοσολογική απάντηση των ασθενών που έχουν λάβει μία δόση εμβολίου και έχουν ιστορικό λοίμωξης COVID-19 είναι ίδια ή και καλύτερη από κάποιον που έχει λάβει δύο δόσεις χωρίς να έχει νοσήσει.

Οι ερευνητές αιτιολόγησαν τα ευρήματα αυτά, θεωρώντας ότι η πρώτη δόση σε όποιον έχει ήδη νοσήσει μάλλον δρα όπως η δεύτερη σε κάποιον που δεν έχει νοσήσει ξανά.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν νοσήσει εμφάνισαν συχνότερα συμπτώματα ανοσολογικής απόκρισης (άλγος στο χέρι, πυρετό, κρυάδες, κόπωση) μετά την πρώτη δόση. Η μελέτη περιέλαβε 109 ασθενείς που έλαβαν την πρώτη δόση ενός mRNA εμβολίου, και παρατηρήθηκε ότι ανέπτυξαν αντισώματα σε χαμηλά επίπεδα εντός 9 έως 12 ημερών από την πρώτη δόση. Ωστόσο η κινητική των αντισωμάτων ήταν εντελώς διαφορετική στους 41 ασθενείς  με θετικό τίτλο αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 πριν την πρώτη δόση του εμβολίου, αφού εκείνοι πέτυχαν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε λίγες μέρες, περίπου δέκα φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους. Εάν τα δεδομένα αυτά υποστηριχθούν και από άλλες μελέτες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  μπορεί να προτείνει μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει με COVID-19 λοίμωξη.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων μετά από την πρώτη δόση στην πλειοψηφία των εμβολιασμένων (Pfizer 90% και Moderna 92.1%) έχει οδηγήσει τους ερευνητές στη σκέψη ότι μία δόση θα είναι αρκετή έτσι ώστε να εμβολιαστεί μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.