Σημαντικά ερωτήματα για την ορθότητα των ισχυρισμών του «αυτόπτη μάρτυρα» του θανάτου –προ τριών μηνών- του 78χρονου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη στην Ερέτρια φαίνεται να προέκυψαν στην διάρκεια της 12ωρης κατάθεσής του, το βράδυ της Δευτέρας στην Ασφάλεια Αττικής.

Ο εν λόγω μάρτυρας είχε υποστηρίξει την περασμένη Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο πρώην υπουργός είχε δεχθεί επίθεση από επιβάτες αλιευτικού, που τον κτύπησαν με κοντάρι με γάντζο ενώ βρισκόταν πάνω στο φουσκωτό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» από την λεωφόρο Κατεχάκη, η κατάθεση του ιδιώτη (αλιέας από την Χαλκίδα) είχε σημαντικά κενά και ασάφειες, ενώ σημαντικό τμήμα των αναφορών του έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα των τεχνικών και των ιατροδικαστών που διερεύνησαν το περιστατικό. Χωρίς ωστόσο, να υπάρχει καμιά περαιτέρω διευκρινιστική αναφορά.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο εν λόγω ιδιώτης φέρεται να έχει υποστηρίξει (σ.σ. παραμένει άγνωστο αν επανέλαβε κάτι τέτοιο στους αστυνομικούς) ότι «την ημέρα του θανάτου του πρώην υπουργού δεν είχε μαζί του το κινητό τηλέφωνο του κι ότι το είχε αφήσει στο σπίτι του στην Χαλκίδα».

Ετσι, δεν να μπορεί να διαπιστωθεί αν ήταν πράγματι στην Ερέτρια -όπως διατείνεται- εκείνη την ημέρα. Επιπλέον, ίσως έτσι επιχειρεί να δικαιολογήσει το ότι ενώ φέρεται να είδε τα κτυπήματα σε βάρος του πρώην υπουργού, δεν ζήτησε βοήθεια από κανέναν, ούτε ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισχυρισμοί του δεύτερου «αυτόπτη μάρτυρα» που κατέθεσε στην Ασφάλεια Αττικής φέρεται να κλονίζει και την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα ο οποίος είχε υποστηρίξει –την επομένη του δραματικού συμβάντος- ότι το φουσκωτό του πρώην υπουργού είχε προσεγγίσει άλλο αλιευτικό που έκανε εκφοβιστικά «κυματισμό».

Χωρίς ο εν λόγω μάρτυρας να περιγράφει τα περί συμπλοκής στα οποία αναφέρεται ο ιδιώτης που κατέθεσε προ διημέρου στην Ασφάλεια Αττικής.

Πάντως νομικοί και κρατικοί λειτουργοί που έχουν διαβάσει τις δύο εν λόγω μαρτυρίες (σ.σ. δεν επιβεβαιώνονται από δεκάδες άλλες καταθέσεις κατοίκων της Ερέτριας) σημειώνουν ότι «παρ’ ότι υπάρχουν αναφορές για κυματισμούς από αλιευτικό ή για χρήση του κονταριού με τον γάντζο, δεν υπάρχει σαφής αναφορά για πτώση του Σήφη Βαλυράκη στην θάλασσα και για τραυματισμό από προπέλα, όπως καταδεικνύεται από όλα τα πορίσματα των ιατροδικαστών.