Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συνεχίζουν τις θεματικές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Αθήνα την Πέμπτη 8 Απριλίου στις 19:00 μέσα από τη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ στο Facebook.

Στόχος αυτών των περιηγήσεων είναι να ανακαλύψουμε την Αθήνα και την ιστορία της με έναν διαφορετικό τρόπο, να δώσουμε φωνή σε κτίρια, δρόμους, μνημεία, εκκλησίες, περιοχές που συχνά προσπερνάμε αδιάφορα.

Την Πέμπτη 8 Απριλίου στις 19:00 πραγματοποιείται η διαδικτυακή περιήγηση με θέμα «Καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας που αγάπησε η λογοτεχνία».

«Ο ουρανός είναι ασυννέφιαστος. Γλυκιά μου Αθήνα!
– Πάμε στου Ζόναρς;
– Στου Ζόναρς; Η χαρά της Ζωής της πνίγει την ανάσα.
Στου Ζόναρς μ’ έναν υποσμηναγό! Πού είσαι, Αθηνά, να δεις τη φίλη σου;
– Ή θέλεις αλλού, να ’χει λιγότερο κόσμο;
– Τι λες! Στου Ζόναρς, στου Ζόναρς. Πέντε λεπτά και φτάσανε. Μόλις ανοίγουνε την κρυστάλλινη πόρτα, η ζέστα τούς αγκαλιάζει. Έχει πολύ κόσμο. Είναι η ώρα της μεσημεριάτικης συζήτησης. Τα γκαρσόνια πάνε κι έρχονται. Γλιστράνε ανάμεσα στα τραπέζια με τους δίσκους γεμάτους. Σκύβουνε ευγενικά μπροστά στους πελάτες και μιλάνε χαμηλόφωνα. Ο Περικλής σκέφτεται: “Πρώτη φορά μπαίνω στου Ζόναρς”.
– Ξέρεις, Περικλή, όσο κι αν σου φανεί παράξενο, δεν έτυχε ποτέ, μα ποτέ να ’ρθω στου Ζόναρς. Με τους φίλους πηγαίναμε σε κάτι ζαχαροπλαστεία της κακιάς συμφοράς».

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Όταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή)

Ποιες ιστορίες διαδραματίστηκαν στου Zonars; Πού υπέγραψε απελπισμένος ο Αντώνης Σαμαράκης την πρώτη αφιέρωση στο «Ζητείται Ελπίς»; Ποιοι σύχναζαν στον Απότσο και στο πατάρι του Λουμίδη;

Ποιο ατελιέ έγινε η αγαπημένη ταβέρνα των λογοτεχνών στην Πλάκα; Ποια σχέση έχει ο «Μαγεμένος Αυλός» της πλατείας Προσκόπων με την Πλάκα; Πού μαζεύονταν οι συντελεστές της «Πορνογραφίας» μετά τις πρόβες; Ποια ήταν η αγαπημένη ταβέρνα του Βάρναλη;

Σε ποια ταβέρνα μια παρέα μεγάλων μας συνθετών πέρασε το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967; Ποιος έγραψε συμφωνία για ένα καφέ της Αθήνας; Ποιοι μαζεύονταν στο πατάρι του Λουμίδη και ποιο διάσημο θεατρικό έργο παρουσιάστηκε εκεί για πρώτη φορά; Πού τραγουδούσε μαζί με τη Δανάη ο Μενέλαος Λουντέμης; Πού προτιμούσε να πίνει το ούζο του ο «Κολοσσός του Μαρουσιού»; Σε ποια ταβέρνα πήγαιναν παγκοσμίου φήμης… τζαμπατζήδες;

Μια περιήγηση σε στέκια της Αθήνας θα αποκαλύψει τα στέκια λογοτεχνών, ζωγράφων και άλλων καλλιτεχνών. Θα μάθουμε για διάσημα καφενεία, ζαχαροπλαστεία και μπαρ που έγραψαν ιστορία.

Με πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, με λογοτεχνικά κείμενα που συνδέονται με την πόλη, με μουσικές αλλά και με προσκεκλημένους που θα προσθέσουν τις δικές τους μαρτυρίες για την πόλη θα συνθέσουμε το πρόσωπο της Αθήνας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Συμμετέχει η συγγραφέας και δημοσιογράφος Εμμανουέλα Νικολαΐδου συγγραφέας του βιβλίου «Μεσημέρι στου Απότσου».

Οι περίπατοι απευθύνονται σε όλη την οικογένεια και η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη μέσα από τη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ στο Facebook.