Την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αναδεικνύοντας ανησυχητικά στοιχεία, παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώνονται έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων από 625 σε 882.

H καθηγήτρια τόνισε ότι ο «χάρτης ξανακοκκίνησε» και υποστήριξε πως, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί σήμερα, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά σε πολύ δύσκολη θέση.

Μάλιστα, έκανε λόγο για εκθετική αύξηση κρουσμάτων που παρουσιάζεται στους Δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων, την οποία χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα ανησυχητική». Έκανε, δε, λόγο για «οικογενειακή διασπορά του ιού» από τους γονείς στα παιδιά, καθώς η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε στα 43 έτη.

Ανησυχία για Αττική

«Μας ανησυχεί η Αττική. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έφτασε τις 8.500 περίπου, μία αύξηση κατά περίπου 60%» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ σημείωσε ότι ανησυχητική είναι η αύξηση των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε χρονικό διάστημα σύντομο «από τη στιγμή που η πόλη πήρε μια πρώτη ανάσα έναντι του κοροναϊού».

«Έχουμε μπροστά μας μια ανηφόρα. Κάνω έκκληση στην κοινή λογική μας και συστήνω να κάνουμε υπομονή και να τηρήσουμε τα μέτρα» είπε. «Δεν έχει νόημα να βάζουμε ολοένα και περισσότερα μέτρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα».