Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τουλάχιστον ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που αφορά διάκο της  Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Ήδη στην περιοχή βρίσκονται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος της ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Είχε προηγηθεί σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Παρών είναι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί 66 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης.

Τι ξέρουμε για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η ανίχνευση και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, στην χώρα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε συνδυασμό με την κινητικότητα και τις ευνοϊκές για τη διασπορά του κορωνοϊού, καιρικές συνθήκες.

Το στέλεχος, 501Y.V2, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, φέρει μεταλλάξεις, που  αλλάζουν την πρωτεΐνη-ακίδα της επιφάνειας του ιού και έχει φανεί στο εργαστήριο ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγούνται ενάντια στον SARS-CoV-2.

Επίσης προδημοσίευση στο bioRχiv ειδικών από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Hutchinson έδειξε ότι η μετάλλαξη Ε484Κ μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς με COVID-19 κατά 10 φορές.

Το συγκεκριμένο στέλεχος, υπολογίζεται ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό, ενώ πιθανολογείται ότι διαφεύγει την ανοσία σε ένα στα πέντε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό στο παρελθόν, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.