Για την Αττική είναι ιδιαίτερα πιθανόν ότι προορίζονταν τα 324 κιλά κοκαΐνης –αξίας άνω των 100.000.000 ευρώ – που εντοπίσθηκαν τις τελευταίες ώρες από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε διαμέρισμα της συμπρωτεύουσας αλλά και σε ενοικιασμένο ΙΧ που είχε σταθμεύσει κάτω από αυτό!   

Σε αυτή την εκτίμηση προχωρούν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ που εξετάζουν ήδη πέντε κινητά που βρέθηκαν στην κατοχή  των τριών δραστών (ενός 36χρονου Κροάτη, ενός 37χρονου Αλβανού κι ενός 35χρονου ομοεθνούς του με ελληνικό ωστόσο διαβατήριο).         

 

 Επιπλέον, στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκεται παραλιακό ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου – το όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας- που εμφανίζεται ως «επένδυση» ενός εκ των συλληφθέντων.  

Ποσότητα – ρεκόρ  

Πρόκειται, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση  των αστυνομικών,  για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης που θα διανεμόταν στην Αττική και πιθανόν ακολούθως σε θέρετρα της νοτίου Ελλάδας. Σημειώνεται ότι με τις προσμίξεις το συνολικό βάρος που θα ριχνόταν στην «αγορά» θα ήταν  περίπου 900  έως 1000 κιλά, δηλαδή θα πωλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις.    

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων  στην Ψυττάλεια η χρήση κοκαΐνης την  περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας (σ.σ. σχετικές δηλώσεις του Νίκου  Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών)  αυξήθηκε κατά περίπου 70% σε σχέση με το 2019  και ο αριθμός των χρηστών έφθασε στην Αττική τις 110.000!   Μια αυξημένη «ζήτηση» που ίσως θα κάλυπτε εν μέρει αυτό το φορτίο. 

 

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ 

 

Η επιχείρηση  της ΕΛΑΣ διεξήχθη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από πληροφορία (σ.σ. φέρεται να έχει δοθεί από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών- DEA των ΗΠΑ) για άφιξη ενός κοντέινερ με μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης  από την Λατινική Αμερική.  

Οι δύο Αλβανοί, έφτασαν στη συμπρωτεύουσα από την Αθήνα,  προκειμένου να συναντηθούν με τους Κροάτες συνεργούς τους, οι οποίοι είχαν ήδη παραλάβει το φορτίο και βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα Ιανουαρίου. Το ραντεβού έγινε σε διαμέρισμα Airbnb στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, το οποίο είχαν μισθώσει οι δύο τελευταίοι, ενώ είχαν ενοικιάσει κι ένα ΙΧ όπου και σε αυτό βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας.  

Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών, οι Αλβανοί, οι οποίοι δεν είχαν ποινικό μητρώο, μετά την παραλαβή της κοκαΐνης θα επέστρεφαν στην Αθήνα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες  για τον εντοπισμό του δικτύου διανομής στην πρωτεύουσα και πιθανόν και σε άλλα σημεία.    

 

940 κιλά κοκαΐνης το 2019 

 

Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία έχουν εντοπισθεί 6-7 μεγάλα φορτία κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη που προέρχονταν από την Κολομβία κι άλλες χώρες της νοτίου Αμερικής.  

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο ετησίως στην Ελλάδα εντοπίζονται 200 – 300 κιλά κοκαΐνης από τις διωκτικές αρχές. Το 2019 αυτή η ποσότητα είχε ανέλθει σε περίπου 940 κιλά.    

Κάθε χρόνο κατηγορούνται περίπου 19.000  άτομα με βάση τους νόμους περί  ναρκωτικών και αναδεικνύονται περίπου 13.500 τέτοιου είδους υποθέσεις.