Στον αέρα βρίσκονται τα σχέδια της Tesla για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής μπαταριών αυτοκινήτων στη Γερμανία, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάφεραν να επιβάλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η εταιρεία ηλεκτροκίνησης του Έλον Μασκ έχει ήδη αποψιλώσει δασική έκταση 900 στρεμμάτων έξω από το Βερολίνο για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου «Gigafactory» στην Ευρώπη, το οποίο σχεδιάστηκε να παραγάγει μισό εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα ανά έτος. Θα είναι επίσης «το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών του κόσμου» σύμφωνα με την Tesla.

«Οδός Tesla» γράφει η πινακίδα εξω από το αχανές εργοτάξιο (Reuters)

Ωστόσο η Tesla δέχτηκε αγωγές από την Πράσινη Ένωση και την Ένωση Προστασίας της Φύσης και της Βιοποικιλότητας, οι οποίες θεωρούν ότι το γιγάντιο εργοστάσιο στο Γκρίνχαϊντε θέτει σε κίνδυνο απειλούμενα είδη φιδιών και σαυρών.

Δικαστήριο της Φρανκφούρτης διέταξε τη διακοπή των εργασιών μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Η Tesla δεν έχει λάβει επίσημη άδεια για την ανέγερση του εργοστασίου στο Βερολίνο. Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος επέτρεψε στην εταιρεία να ξεκινήσει εργασίες με δική της ευθύνη και κατόπιν έγκρισης από τις τοπικές αρχές.

Χιλιάδες δέντρα αποψιλώθηκαν στο Γκρίνχαϊντε για τη δημιουργία του Gigafactory (Reuters)

Η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να περιορίσει την κατανάλωση νερού στο εργοστάσιο, καθώς πολλές από τις 400 παρατηρήσεις που υπέβαλαν κάτοικοι της περιοχής αφορούσαν τα τοπικά αποθέματα νερού.

Σύμφωνα με το BBC, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ανησυχούν ότι η δικαστική απόφαση κατά της Tesla καθιστά τη Γερμανία λιγότερο ελκυστική για ξένες επενδύσεις.

H Tesla κατάφερε φέτος να ξεπεράσει την Toyota ως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως σε χρηματιστηριακή αξία.

Η άνοδος της μετοχής ανέβασε τον Έλον Μασκ στο βάθρο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου.