Στις περισσότερες από αυτές τις ιστορίες νεοελληνικής τρέλας, όμως, νικητής βγαίνει το τέρας. Εχει κερδίσει κατά καιρούς όποιον προσπάθησε να τα βάλει μαζί του, όσο πλούσιος και ισχυρός κι αν ήταν.

Πρωθυπουργοί, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες κυβερνήσεων, επιχειρηματίες κολοσσοί, όλοι μπροστά του έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Και φυσικά, τον έλληνα πολίτη που τον ταλαιπωρεί δεκαετίες από την πιο απλή μέχρι την πιο περίπλοκη επαφή του με το Δημόσιο.

Και τώρα, με αφορμή την πανδημία, στα βράχια της γραφειοκρατίας τσακίζονται εκατοντάδες εθελοντές. Δεκάδες γιατροί που δήλωσαν εξ αρχής παρών στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, βλέποντας ότι τόσες εβδομάδες μετά μένουν αναξιοποίητοι αποθαρρύνονται, ενώ κάποιοι εθελοντές εκμεταλλεύονται τελικά το νομοθετικό πλαίσιο της εξάμηνης σύμβασης με αμοιβή 2.000 ευρώ, για να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που η ίδια η… μάνα πατρίδα βάζει στα παιδιά της. Και αυτό το τελευταίο, θα μπορούσε από μόνο του να σταθεί ως ένα θαυμάσιο case study για το τι να μην κάνεις αν θες να ενθαρρύνεις τον εθελοντισμό: Μην το κάνεις όπως η Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν την Τετάρτη