Σκάφος Dragon της SpaceX που μεταφέρει χριστουγεννιάτικα δώρα κατέφθασε το βράδυ της Δευτέρας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και έδεσε δίπλα σε μια άλλη κάψουλα Dragon που είχε μεταφέρει τριμελές πλήρωμα πριν από τρεις εβδομάδες.

Είναι η πρώτη φορά που δύο σκάφη της εταιρείας του Έλον Μασκ καταλαμβάνουν και τις δύο θέσεις πρόσδεσης στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Για τον ανεφοδιασμό του σταθμού χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά ένα αναβαθμισμένο, μεγαλύτερο σκάφος Dragon, το οποίο μπορεί να προσδένεται αυτόματα αντί να πρέπει να μεταφερθεί στη θυρίδα πρόσδεσης από τον ρομποτικό βραχίονα του ISS.

To πρώτο Dragon είναι ο λευκός κώνος στο πάνω μέρος της εικόνας, ενώ η καταπακτή του δεύτερου Dragon μόλις που διακρίνεται στα αριστερά (Πηγή: NASA)

Μια ημέρα μετά την εκτόξευσή του από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, το σκάφος παρέδωσε φορτίο συνολικού βάρους 2.900 κιλών, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων χριστουγεννιάτικα δώρα, τρόφιμα και επιστημονικό εξοπλισμό.

Ο ISS φιλοξενεί αυτό το διάστημα επταμελές πλήρωμα, αποτελούμενο από τρεις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Ιάπωνα.

Συνολικά έξι σκάφη βρίσκονται παρκαρισμένα ταυτόχρονα στον ISS (Πηγή: NASA)

Το σκάφος ανεφοδιασμού θα αναχωρήσει από τον σταθμό σε περίπου έναν μήνα και θα πέσει με αλεξίπτωτο στον Ατλαντικό, ενώ το Dragon μεταφοράς αστροναυτών θα παραμείνει σε τροχιά μέχρι την άνοιξη.

Εκτός από τα δύο σκάφη Dragon, στον ISS βρίσκονται επίσης το σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus-14 της Northrop Grumman, τα ρωσικά σκάφη ανεφοδιασμού Progress 75 και 76 και το επίσης ρωσικό σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων Soyuz MS-17.