Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επικράτεια θα χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις, από την ερχόμενη Τρίτη στις 6 το πρωί.

Αυτές θα είναι οι ζώνες Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Ποια μέτρα θα ισχύουν

Ζώνη Επιτήρησης

Στην πρώτη θα συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές που έχουν παρουσιάσει λίγα κρούσματα, όσες ζώνες μέχρι σήμερα ήταν στο «πράσινο» και το «κίτρινο».

Σε αυτήν θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους –

Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

-Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

-Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια

-Απαγορεύονται οι συναθροίσεις

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί».

Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

-Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα

-Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια

Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Οι νέοι κανόνες επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Την ίδια στιρμή παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια, καθώς εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

«Πρόκειται για μία αναγκαία προσαρμογή της άμυνάς μας, καθώς η επίθεση του ιού εκδηλώνεται κατά κύματα. Και εμείς οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε εγκαίρως» ανέφερε ο πρωθυπουργός.