Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Microsoft και τον Πρωθυπουργό και προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος data centers στη χώρα μας, βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud.

Τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Αττική

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Αττική. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα έπειτα από 28 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των data centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τι είναι τα data centers

Τα data centers είναι η υποδομή του αποκαλούμενου cloud, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Επιτρέπουν την αποθήκευση και την ανταλλαγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών, δεδομένων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν καθημερινά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά και το κράτος, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η εγκατάσταση ενός συμπλέγματος data centers στην Ελλάδα αυξάνει την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Αυτό συνάδει με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. Στηρίζει επίσης την προσπάθεια για δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, υψηλής ειδίκευσης, οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστροφή του brain drain.

#GrforGrowth

Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth, η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η πιστοποιημένη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Η δράση θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας όσον αφορά τις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.