Τα προβοκάτσια έχει ξεκινήσει και πάλι ο τουρκικός Τύπος, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής και ενώ έχουν αναθερμαθεί οι συζητήσεις για διερευνητικές επαφές.

Για άλλη μια φορά, οι εφημερίδες της γείτονος χώρας παραπονιούνται για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο τους Φούρνους και τη Λήμνο.

Sozcu: «Οι Έλληνες εξοπλίζουν τα νησιά με γερμανικά και αμερικανικά όπλα»

Σε δημοσίευμα της με τίτλο «Οι Έλληνες εξοπλίζουν τα νησιά με γερμανικά και αμερικανικά όπλα», η Sozcu παραθέτει φωτογραφίες με ένα τεθωρακισμένο στη Χίο, ένα αντιαεροπορικό στη Σάμο κι ένα Hummer στη Θάσο.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείο Άμυνας, Ümit Yalım, αποκαλύπτει τι είδους στρατιωτικός εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος στα νησιά του Αιγαίου. Κάνει λόγο για τζιπ Hummer και τεθωρακισμένα στους Φούρνους και αντιαεροπορικά στη Λήμνο.

Αναφέρεται και στον εξοπλισμό ή το στρατιωτικό προσωπικό που είναι τοποθετημένοι σε άλλα νησιά, όπως η Σάμος, η Σαμοθράκη, η Ικαρία, o Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος και τα Ψαρά.

Και ο Yalim καταλήγει: «Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ελλάδα έχει μόνο δικαίωμα να χρησιμοποιεί αυτά τα νησιά. Οι βραχονησίδες και ο εναέριος χώρος ανήκουν στην Τουρκία».

Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος τη Σύνοδο Κορυφής

Από την άλλη, η φιλοκυβερνητική Hurriet, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου, σημειώνει ότι «βάλαμε τους Έλληνες να κάτσουν στο τράπεζι του διαλόγου».

Με εξαίρεση την Cumhuriyet, οι υπόλοιπες εφημερίδες πανηγυρίζουν την πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι Τούρκοι αξιωματούχοι περιμένουν μεν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ωστόσο εριμένουν όλοι τις διερευνητικές επαφές, λένε να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Μάλιστα, στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μιλούν για γρκίζες ζώνες και λένε να συναποφασίσουμε ποιο νησί ανήκει σε ποιον.

Eρντογάν για Σύνοδο Κορυφής: «Κούφιες απειλές και εκβιασμοί»

Στην πρώτη του δήλωση λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «εκείνοι που εξαπέλυαν κενές απειλές και εκβιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, έπρεπε να λάβουν υπ’ όψιν τους τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

Σε ομιλία του στο Ικόνιο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «ήθελαν να παίξουν ένα παρόμοιο παιχνίδι στη Μεσόγειο. Μετά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ΤΔΒΚ, χάρη στη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη μετατρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε νόμιμο πεδίο δραστηριότητας».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εκτός πραγματικότητας ορισμένες από τις αποφάσεις της Συνόδου

Προηγουμένως, η Τουρκία ανακοίνωσε πως απορρίπτει την απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα». Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Η συνεχιζόμενη χρήση μίας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν» σημειώνεται.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.