Πού οδεύουμε;

Μας χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να φτάσουμε τα 3.500 κρούσματα, μας χρειάστηκε ενάμισης μήνας για να τα διπλασιάσουμε και μας πήρε μόλις έναν μήνα για να τα ξαναδιπλασιάσουμε!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πρωινό της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2020, η χώρα μας βρίσκεται στην 87η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με βάση των αριθμό των κρουσμάτων. Για την ακρίβεια, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 14.041 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην πραγματικότητα η κατάταξή μας δεν δίνει και πολλές πληροφορίες για την πορεία της επιδημίας, καθώς ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων είναι επίσης συνάρτηση αφενός του πληθυσμού μιας χώρας, αφετέρου του αριθμού των τεστ που διενεργούνται. Η αναγωγή των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού επιτρέπει μια καλύτερη σύγκριση μεταξύ χωρών: με περίπου 1.300 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η χώρα μας δεν φαίνεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν περί τις 20.000 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το Ισραήλ 18.600, η Ισπανία πάνω από 13.000, η Γαλλία 6.200 και το Ηνωμένο Βασίλειο 5.500.

Είναι άραγε τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία λόγος εφησυχασμού; Κάθε άλλο! Σύμφωνα με το Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης που αναρτάται καθημερινά στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, στις αρχές Ιουλίου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ανερχόταν στα 3.500 περίπου, στις 15 Αυγούστου είχε φτάσει τις 7.000 και στις 16 Σεπτεμβρίου είχε ξεπεράσει τις 14.000. Με άλλα λόγια, μας χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να φτάσουμε τα 3.500 κρούσματα, μας χρειάστηκε ενάμισης μήνας για να τα διπλασιάσουμε και μας πήρε μόλις έναν μήνα για να τα ξαναδιπλασιάσουμε! Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της επιδημίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται (δυστυχώς!) και από τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών: στις 26 Αυγούστου υπήρχαν 33 διασωληνωμένοι ασθενείς. Σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός τους διπλασιάστηκε φθάνοντας τους 67.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαθηματικός για να αντιληφθεί ότι οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί μιας κατάστασης που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Πόσος καιρός άραγε θα χρειαστεί για να γεμίσουν οι ΜΕΘ;

Εν τέλει, το πόσο δεινή ή όχι είναι η κατάσταση μιας χώρας σε σχέση με τον SARS-CoV-2 δεν τεκμαίρεται από τη σύγκρισή της με άλλες χώρες αλλά από τη σύγκρισή της με τον πρότερο εαυτό της. Μπήκαμε σε καραντίνα για να δώσουμε χρόνο στην Πολιτεία να προετοιμαστεί για την επόμενη φάση της πανδημίας. Η επόμενη φάση είναι εδώ. Είμαστε έτοιμοι; Tην απάντηση θα δώσει η πραγματικότητα σε δύο-τρεις εβδομάδες…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk