Ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν το καλοκαίρι τη Μυτιλήνη και πέρασαν από το κέντρο προσφύγων της Μόριας, δημοσίευσαν στις εφημερίδες τους ότι ο καταυλισμός αυτός, με την υπάρχουσα πανδημία, αποτελεί ένα μεγάλο ηφαίστειο, το οποίο είναι έτοιμο να εκραγεί.
Το κέντρο αυτό, ήδη, λίγο έλειψε στην αρχή της χρονιάς να γίνει το Βατερλώ της κυβέρνησης, όταν είχε πάει εκεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών, προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, που οι κάτοικοι του νησιού δεν θέλουν. Στην αντίδραση των νησιωτών οι αστυνομικοί έδερναν με την ψυχή τους, αλλά οι πολίτες δεν το έβαλαν κάτω, ώστε τη νύχτα πήγαν στα ξενοδοχεία και έδερναν αυτοί τους αστυνομικούς. Χάος η υπόθεση. Αλλά ευτυχώς ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης έκανε τη σοφή στροφή και ανακάλεσε αμέσως την αστυνομική δύναμη στην Αθήνα. Έτσι απεφεύχθει ένα ακόμη ελληνικό δράμα.
Όμως εκείνο τον καιρό στη Μόρια βρισκόταν περίπου 20 χιλιάδες άνθρωποι, που αποτελούσαν μεγάλο πρόβλημα στο νησί. Τότε η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μόνιμα κέντρα προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αλλά κι αυτή η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε , γιατί, όπου γινόταν γνωστό ότι ετοιμαζόταν κάτι για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αμέσως έβγαιναν οι ντόπιοι κάτοικοι και διαμαρτύρονταν. Ως εκ τούτου κι αυτή η λύση δεν περπάτησε, ώστε οι ξένοι επισκέπτες έμειναν στη Μόρια μέχρι νεωτέρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο καιρός περνούσε χωρίς να γίνει κάτι, οπότε εμφανίστηκε και η πανδημία και το δράμα ολοκληρώθηκε.
Κάποια λύση
Στη φάση αυτή, εγώ ο γράφων, σκέφτηκα ότι αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούσαν να διοχετευτούν στα αραβικά κράτη, εφόσον είναι κι αυτοί αραβικής καταγωγής, Ισλαμιστές και μιλούν την ίδια γλώσσα με τους υπόλοιπους Άραβες.
Γι’ αυτό έκανα δημοσίως την πρόταση με σχετικό δημοσίευμα να στραφεί η κυβέρνηση στη Ένωση Αραβικών Κρατών, καθώς και στην οργάνωση της Ερυθράς Ημισελήνου (Αραβικός Ερυθρός Σταυρός) και το Ισλαμικό Χαλιφάτο (αραβικό Βατικανό), για να ζητήσει από τους αρχηγούς αυτών των κρατών, όπως αναλάβουν τους πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι αδελφοί τους, δεδομένου ότι τα αραβικά κράτη είναι πολλά και πλούσια. Μόνο η Σαουδική Αραβία έχει 35 περίπου εκατομμύρια κατοίκους και η χώρα μια έκταση που πλησιάζει στην Ευρώπη. Δηλαδή, οι όποιες μάζες των προσφύγων και μεταναστών θα χανόταν μέσα στα εκατομμύρια των Αράβων.
Βέβαια, όταν προ ετών ξεκίνησε η προσφυγιά, ρώτησαν πολλούς απ’ αυτούς γιατί δεν στρέφονται προς τα αραβικά κράτη κι αυτοί απάντησαν ότι εκεί ισχύει η «Σαρία», δηλαδή, το ισλαμικό δίκαιο, που κάνει τη ζωή πολλή δύσκολη.
Επειδή τα πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο έγραψα στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, μα δεν πήρα καμιά απάντηση , αλλά δεν έγινε και καμιά συζήτηση δημόσια. Μετά απ’ αυτό έστειλα προσωπικό E- mail στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μα δυστυχώς και από εκεί σιγή ιχθύος. Τώρα το πρόβλημα με τις πυρκαγιές διογκώθηκε και το μόνο, που μπορούμε να πούμε , είναι να βάλει ο Θεός το χέρι του.