Για την καφρίλα του Big Brother ίσως δεν θα χρειαζόταν πολλή συζήτηση. Είναι ούτως ή άλλως ένα τηλεοπτικό προϊόν που από την πρώτη στιγμή που προβλήθηκε πριν από πολλά χρόνια, προκαλούσε αντιδράσεις.

Για πολλούς λόγους και κυρίως επειδή από τη φύση του αναδεικνύει όλα τα θλιβερά χαρακτηριστικά μίας κοινωνίας.

Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να συμμετέχει σε μία τέτοια διαδικασία. Από τις απαντήσεις θα προέκυπτε σχετικά εύκολα η διαπίστωση ως προς το ποια τμήματα της ελληνικής, ή όποιας άλλης, κοινωνίας εκπροσωπούνται σε ένα τέτοιο «σόου».

Το περιστατικό με την εξοργιστική ατάκα του παίκτη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, προφανώς και υπερβαίνει τα όρια και έχει πολλές διαστάσεις. Είχαν προηγηθεί και άλλα, σε μία διαδικασία που ξεπερνά τις διαπιστώσεις για τις σεξιστικές, ρατσιστικές, ακόμη και εγκληματικές τάσεις που εκδηλώνονται στην ελληνική και σε άλλες κοινωνίες. Το χειρότερο είναι ότι με το ριάλιτι αυτό προσφέρεται δημόσιο βήμα σε όλα αυτά.

Θα έπρεπε κανείς να εκπλήσσεται; Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι αντιλήψεις διαμορφώνονται και εμπεδώνονται σε διάφορα κοινωνικά στρώματα; Δεν υπάρχει συναίσθηση της βαριάς πολιτιστικής, μορφωτικής και κάθε άλλου είδους υποβάθμισης, που εξελίσσεται και διαβρώνει με ταχείς ρυθμούς;

Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να συνεχίζεται επί μακρόν και να μην καταλήγει πουθενά. Θα μπορούσε και να συμπεριλάβει ζητήματα, όπως για ποιον λόγο επιλέγει ένα κανάλι σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο (από πολλές απόψεις), να προβάλλει ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόσο χαμηλού επιπέδου. Θα υπάρχει όμως πάντα ο κίνδυνος της ηθικολογίας και του εκτροχιασμού, είτε των οπαδών, είτε των επικριτών του «σόου».

Ωστόσο, μία άλλη πτυχή αναδείχθηκε με αφορμή την αθλιότητα του Big Brother.

Επί ένα 24ωρο, το ζήτημα απασχόλησε:

την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει
την αξιωματική αντιπολίτευση, με διάφορα στελέχη να κάνουν αναρτήσεις και δηλώσεις και να διαμαρτύρονται
την ελάσσονα αντιπολίτευση, με αντίστοιχες παρεμβάσεις

Όσο θλιβερό και εξοργιστικό είναι το Big Brother, άλλο τόσο απογοητευτική ήταν η διαπίστωση ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας ασχολήθηκε σε τέτοια έκταση μαζί του.

Όσο άστοχη είναι η επιλογή ενός καναλιού να προβάλλει σε μία περίοδο σαν κι αυτή τέτοια προγράμματα, άλλο τόσο ατυχής είναι η επιλογή της πολιτικής τάξης να παρέμβει με σχόλια, λες και δεν έχει κάτι καλύτερο και σοβαρότερο να κάνει. Μπορεί και να το είδαν ως ένα διάλειμμα από την μονοτονία του κορωνοϊου και του Ορουτς Ρέις…

Είναι δυστυχώς και αυτή μία διάσταση της γενικής κατάπτωσης, που φαίνεται ότι απειλεί να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα της. Δυστυχώς, η χώρα έχει πολύ σοβαρότερα ζητήματα να λύσει.