Στο σχηματισμό φακέλου, για το χυδαίο σχόλιο παίκτη του «Big Brother», προχωρά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εξέδωσαν πριν από λίγο τα μέλη του.

Το εμετικό σχόλιο του παίκτη, ο οποίος αποβλήθηκε τελικά χθες αργά το βράδυ από το παιχνίδι, προκάλεσε την οργή του κόσμου στα social media, ενώ περισσότεροι από 200 πολίτες προχώρησαν σε καταγγελία προς την Ανεξάρτητη Αρχή.

Θεωρητικά τα μέλη του ΕΣΡ δεν έχουν αρμοδιότητα επί τους θέματος επειδή το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν προβλήθηκε στον τηλεοπτικό αέρα (τον οποίο «ελέγχει» η Ανεξάρτητη αρχή) αλλά μέσω live streaming. Το δικαίωμα εποπτείας των ευρυζωνικών εκπομπών (διαδικτυακών σταθμών και εκπομπών) στις ανεξάρτητες αρχές δίνει ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ωστόσο δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στο ελληνικό δίκαιο.

Παρόλ’ αυτά τα μέλη του ΕΣΡ προχώρησαν στο σχηματισμό φακέλου και στον ορισμό εισηγητή για την υπόθεση αυτή με μια πρώτη, μεταξύ τους, συζήτηση να αναμένεται να γίνει αύριο, Τρίτη, οπότε και τα μέλη του ΕΣΡ θα συνεδριάσουν.

«Το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά!» 

Ωστόσο, η ανακοίνωση που εστάλη νωρίτερα προς τα ΜΜΕ έρχεται να «κουνήσει» το δάχτυλο προς τους καταγγέλοντες οι οποίοι, εκτός από την αναφορά τους στο περιστατικό, «διαμαρτύρονται και διερωτώνται “γιατί σιωπά το ΕΣΡ”» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Η «απάντηση» έρχεται από τον Πρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο, ο οποίος και υπογράφει την εν λόγω ανακοίνωση.

Το ΕΣΡ, λοιπόν, σιωπά διότι έχει τη «νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί – μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί».

Τι γίνεται όμως όταν οι νόμιμες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και τα αντανακλαστικά αργά;

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του ΕΣΡ: 

 

«Στο Συμβούλιο έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών (πλέον των διακοσίων) για διάπραξη (διοικητικού) αδικήματος κατά τη διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού μέσω του διαδικτυακού του ιστοτόπου. Κάποιοι από τους καταγγέλοντες διαμαρτύρονται και διερωτώνται «γιατί σιωπά το ΕΣΡ», η δε απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί – μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί. Για το συγκεκριμένο πάντως ζήτημα σχηματίσθηκε ήδη φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής».