Την έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στηλιτεύοντας το «ράβε-ξήλωνε» στους μοριακούς αναλυτές και αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την μετακίνηση μοριακού αναλυτή από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο Ξάνθης και αντίστροφα.

«Ράβε -ξήλωνε»

Ειδικότερα όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος «Ασύλληπτα πράγματα συμβαίνουν με τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας».

Υπενθυμίζει ότι το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για παιδιά με κοροναϊό διέθετε μοριακό αναλυτή που κρίθηκε απαραίτητο απο τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στις 21/6 «να ξηλωθεί και να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης».

»Η Ξάνθη είναι μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κοροναϊό και με πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι σε αυτοψία της ΠΟΕΔΗΝ εκείνη την περίοδο στην Ξάνθη, διαπίστωσε ότι «τα συνεργεία του ΕΟΔΥ ήταν άφαντα και το νοσοκομείο δεν διέθετε μοριακό αναλυτή. Έστελναν τα δείγματα στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη και καθυστερούσε η έκδοση 4 ημέρες. Αυτό πραγματικά τσάκισε τη περιοχή. Αναβάλλονταν χειρουργεία λόγω αδυναμίας διενέργειας τεστ. Πήγαιναν οι καρκινοπαθείς στον ιδιωτικό τομέα και πλήρωναν από τη τσέπη τους 120 ευρω το τεστ για να κάνουν θεραπείες» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Λύθηκε το θέμα στη Ξάνθη με τη μεταφορά του αναλυτή από το Ιπποκράτειο και δημιουργήθηκε μείζον θέμα στο Ιπποκρατειο Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή το Νοσοκομείο το εξυπηρετούσε το ΑΧΕΠΑ και τώρα λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων δεν τους εξυπηρετεί. Πηγαίνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνουν 40 με 65 ευρώ το τεστ. Τα αποτελέσματα κάνουν να βγουν 2 με 4 ημέρες και υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ποια είναι η λύση που έδωσαν; Ξήλωσαν τον μοριακό αναλυτή από το νοσοκομείο της Ξάνθης και τον επέστρεψαν στο Ιπποκράτειο. Ούτε μηχανή εσπρέσο να ήταν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Προειδοποιεί δε, ότι ναι μεν λύνεται το θέμα στο Ιπποκράτειο,  ωστόσο ανοίγει πάλι μεγάλη πληγή στη Ξάνθη.

Δραματική η κατάσταση και στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δραματική είναι η κατάσταση και στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, όπου μεταφέρονται άτομα θετικά στον κοροναϊό χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.

Οι εργαζόμενοι αγοράζουνο οι ίδιοι μέσα ατομικής προστασίας, ενώ αναγκάζονται να εξετάζουν τα ύποπτα κρούσματα κοροναϊού «μέσα σε σκηνή, λες και βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη».

97 υγειονομικοί με κοροναϊό

Τρία ακόμη περιστατικά υγειονομικών που νοσούν με κοροναϊό, έγιναν σήμερα γνωστά: Ένας επικουρικός διασώστης στο ΕΚΑΒ Καστοριάς με συμπτώματα, μια νοσηλεύτρια στο Αττικό χωρίς συμπτώματα και μία νοσηλεύτρια χειρουργείων  στο νοσοκομείο Έλενα, όπου 20 ακόμη υγειονομική έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο αριθμός των νοσούντων υγειονομικών ανέβηκε στους 97, εκ των οποίων οι  68 είναι ασυμπτωματικοί. Η Ομοσπονδία, προειδοποιεί, ότι  «ο μεγάλος αριθμός νοσούντων, ειδικά οι ασυμπτωματικοί είναι κινούμενες εστίες διασποράς στα νοσοκομεία».