Ένας 17χρονος συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, μετά την δολοφονία δύο πολιτών το βράδυ της Τρίτης, στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Κενόσα του Ουσκόνσιν, μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός ακόμη μαύρου Αμερικανού από αστυνομικούς. Το περιστατικό συνέβη στο πλαίσιο της επίθεσης λευκών δραστών στην αντιρατσιστική διαδήλωση.

Ο ύποπτος είναι ο 17χρονος Κάιλ Ρίτενχαουζ από την Αντιόχεια του Ιλινόις. Η πόλη βρίσκεται κοντά στην Κενόσα, όπου από την Κυριακή πραγματοποιούνται διαδηλώσεις με σύνθημα τη δικαιοσύνη και την εξυγίανση της αστυνομίας, μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του Τζέικομπ Μπλέικ, ενός νεαρού μαύρου πολίτη από αστυνομικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στην Κενόσα, μια αμφιλεγόμενη επανάληψη της πρόσφατης στρατηγικής του στο Όρεγκον, η οποία παραβαίνει το συνηθισμένο πρωτόκολλο ελέγχου διαδηλώσεων και αντίκειται στις συμβουλές των τοπικών εκλεγμένων αντιπροσώπων.

Χάος και θάνατος στην Κενόσα

Την Τρίτη επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 το απόγευμα. Τότε ξέσπασε χάος, όταν ένοπλοι άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές ως μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων, εμφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες και ένας ακόμη τραυματίστηκε, όταν ένοπλος άνδρας, ο οποίος επίσης φέρεται να συνδέεται με παραστρατιωτική οργάνωση, άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Ο Ντέιβιντ Μπεθ, σερίφης της πόλης, δήλωσε ότι ένα από τα θύματα πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ το δεύτερο στο στήθος, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε αναφέρει ότι το FBI συμμετέχει στην έρευνα για τον ένοπλο, ο οποίος είχε φτάσει στην Κενόσα με στόχο την επίθεση στους διαδηλωτές.

Μετά τη δολοφονική επίθεση, ένας άνδρας εμφανίστηκε σε βίντεο να προσεγγίζει τα οχήματα της αστυνομίας, κρατώντας ακόμη το όπλο του και έχοντας τα χέρια του σηκωμένα ψηλά, καθώς τα αυτοκίνητα της αστυνομίας τον προσπερνούσαν, αγνοώντας τις κραυγές των παρευρισκόμενων πολιτών ότι εκείνος ήταν ο δράστης.

Ο ρόλος των παραστρατιωτικών οργανώσεων

Ο Μπεθ δήλωσε ότι μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων περιπολούσαν τους δρόμους της Κενόσα τις τελευταίες νύχτες, όμως δεν γνώριζε αν ο δράστης εμπλέκεται με μια τέτοια ομάδα.

Η Κενόσα δονείται από διαδηλώσεις από την Κυριακή, όταν οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον 29χρονο Μπλέικ στην πλάτη, αφήνοντάς τον παράλυτο και να «παλεύει για τη ζωή του», όπως δήλωσε η οικογένειά του και ο δικηγόρος τους.

Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τους πυροβολισμούς κατά του Μπλέικ. Την υπόθεση διερευνά και η υπηρεσία δικαιοσύνης του Ουισκόνσιν.

Οπτικοακουστικό υλικό από την επίθεση στη διαδήλωση της Τρίτης δείχνει το χάος που επικράτησε όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί, διαλύοντας το πλήθος που διαμαρτυρόταν για την αστυνομική βία. Ένα από τα θύματα, ένας νεαρός άνδρας με μια κόκκινη μπαντάνα στο κεφάλι και τον λαιμό του, φαίνεται να λαμβάνει πρώτες βοήθειες σε ένα πάρκινγκ, αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Άλλη εικόνα δείχνει έναν άνδρα να κάθεται στο έδαφος, με το χέρι του να έχει σχεδόν ακρωτηριαστεί από σφαίρα.

Την τρίτη νύχτα των διαδηλώσεων, ένοπλοι αντι-διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πρατήριο καυσίμων στην περιοχή.

Ένοπλοι στους δρόμους της Κενόσα

Εικόνες από την αντι-συγκέντρωση δείχνουν λευκούς άνδρες με βαρύ οπλισμό, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Σε συνεντεύξεις, ορισμένοι δήλωσαν ότι είχαν έρθει μετά από έκκληση στα κοινωνικά δίκτυα για να «προστατεύσουν» την Κενόσα.

Σύμφωνα με μάρτυρες, οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν καθώς η νύχτα προχωρούσε και ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών, αφού είχε τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο άνδρας που συνελήφθη από την αστυνομία φαίνεται πως είναι το ίδιο πρόσωπο που εμφανίστηκε αμέτρητες φορές σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, σε κομβικές στιγμές της μοιραίας νύχτας, τόσο πριν όσο και μετά τους πυροβολισμούς. Στο υλικό που ανάρτησαν οι χρήστες, ο ύποπτος εμφανίζεται να αλληλεπιδρά με αστυνομικούς σε υπηρεσιακό όχημα, οι οποίοι του λένε ότι «εκτιμούν» τη βοήθεια των ένοπλων και του προσφέρουν ένα μπουκάλι νερό.

Τα γεγονότα της μοιραίας νύχτας

Αν και η σειρά των γεγονότων παραμένει συγκεχυμένη, ο Guardian έχει προσπαθήσει να τα ξεδιαλύνει μέσα από βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και απεικονίζουν τα συμβάντα πριν και μετά τους πυροβολισμούς.

Ο φερόμενος ως εκτελεστής εμφανίζεται πρώτα να φορά ένα φαρδύ, ανοιχτό πράσινο μπλουζάκι και σκούρο τζιν και ένα λευκό καπέλο τζόκεϊ γυρισμένο ανάποδα, πλησίον άλλων ενόπλων σε πρατήριο υγρών καυσίμων, όπου φέρονται να συγκεντρώθηκαν μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Σε αυτές τις εικόνες, ένας άνδρας που μοιάζει να βρίσκεται στα τελευταία χρόνια της εφηβείας του ή να είναι νεαρός ενήλικας, φέρει ένα τυφέκιο, μια χαρακτηριστική μαύρη και πορτοκαλί τσάντα ώμου, ενώ φαίνεται να φορά μοβ γάντια νιτριλίου, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι νοσηλευτές.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το τι συνέβη μεταξύ αυτών των εικόνων και των πρώτων πυροβολισμών, βίντεο από την πρώτη δολοφονική επίθεση δείχνει έναν άνδρα με τυφέκιο να προσπαθεί να διαφύγει από έναν δεύτερο άνδρα που τον κυνηγά. Ο δεύτερος φαίνεται να του πετά κάτι λευκό, καθώς οι δυο τους προσεγγίζουν μια σειρά από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια ακούγονται αρκετοί πυροβολισμοί, πριν η φιγούρα με το τυφέκιο επανεμφανιστεί πίσω από τα αυτοκίνητα και επιστρέψει προς τα πίσω, προσεγγίζοντας το σημείο όπου ένας λευκός άνδρας χωρίς μπλούζα έχει πέσει στο έδαφος, αφού δέχθηκε χτύπημα από σφαίρα στο κεφάλι.

Η φιγούρα με το όπλο μπορεί να ταυτοποιηθεί ως ο νεαρός άνδρας με την ανοιχτή πράσινη μπλούζα και τη μαύρη και πορτοκαλί τσάντα και τα μοβ γάντια από το πρώτο βίντεο.

Καθώς ένας άλλος άνδρας βγάζει την μπλούζα του για να ασκήσει πίεση στην πληγή και να σταματήσει την αιμορραγία του θύματος, ο ένοπλος αποχωρεί μιλώντας στο τηλέφωνο.

Οι αστυνομικοί άφησαν τον ύποπτο να διαφύγει

Το επόμενο βίντεο απεικονίζει γεγονότα που συνέβησαν λίγο αργότερα, δείχνοντας τον ίδιο άνδρα να τρέχει καθώς τον κυνηγούν άλλοι, που ενημερώθηκαν για τους πρώτους πυροβολισμούς.

Καθώς ο ένοπλος παραπατά και ένας από τα άτομα που τον κυνηγούν τον κλωτσά, ένας άλλος επιχειρεί να του πάρει το όπλο. Τότε ο άνδρας, ο οποίος είναι πεσμένος στο έδαφος, πυροβολεί τους διαδηλωτές από μικρή απόσταση. Ένας εξ αυτών πέφτει στο έδαφος.

Τελικά, ο φερόμενος ως δράστης φέρεται να κινείται προς αρκετά υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας με τα χέρια ψηλά. Οι αστυνομικοί τον προσπερνούν.

Ο Μπεθ σημειώνει ότι η έρευνα της αστυνομίας έχει εστιάσει στους άνδρες έξω από το πρατήριο υγρών καυσίμων. Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις για επιστράτευση πολιτών για ενίσχυση της αστυνόμευσης των διαδηλώσεων, τονίζει: «Ορισμένοι με ρωτούν γιατί δεν επιστρατεύουμε πολίτες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν επιστρατεύουμε ένοπλους πολίτες να προστατεύσουν την Κενόσα».

Δημοσιογράφοι και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες των περιστατικών δήλωσαν ότι από την αρχή των διαδηλώσεων ήταν εμφανής η παρουσία ενόπλων.

Ένας ένοπλος δήλωσε ότι είχε μεταβεί στην πόλη για να την προστατεύσει, μετά από έκκληση στο Facebook, μιλώντας στην Washington Post. «Δεν κάνουν τίποτα. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να βοηθήσουμε», δήλωσε ο 29χρονος Τζο, βετεράνος πεζοναύτης. «Είμαστε τρεις χιλιάδες, ένοπλοι και έτοιμοι», πρόσθεσε.

Πηγή: www.theguardian.com