Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ,όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά θέματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

Προς στιγμή, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη γερμανική προεδρία για τη συνομιλία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα έχει στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Επιστροφή στον απευθείας διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει η Ανγκελα Μέρκελ και στις δύο πλευρές. «Το σημαντικότερο για μας είναι να αναζητήσουν οι δύο πλευρές τον απευθείας διάλογο» τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χθες στο Βερολίνο.

Με την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ τον Ιούλιο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει στην Ομοσπονδιακή Βουλή ότι θέλει «επιστροφή στο 2016». Αλλά έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά. Η υπογραφή του τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ και τη Γερμανία αντιρροπήθηκε με τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Η κίνηση της Αθήνας για την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο αιφνιδίασε το Βερολίνο που είχε ρίξει όλο το βάρος στην επανέναρξη του διαλόγου Αθήνας – Αγκυρας, όπως είχε συμφωνηθεί για τα τέλη Αυγούστου. 

Για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία καθ΄εαυτήν, το Βερολίνο δεν μπορεί να έχει καμία ένσταση. Το γεγονός ότι πρόκειται για μερική συμφωνία αφήνει το περιθώριο οριστικής διευθέτησης λαμβανομένων υπόψη όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Δεν ισχύει το ίδιο για το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο είχε καταδικάσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο νομικό σκέλος η ελληνική κυβέρνηση είναι καλυμμένη για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Εξίσου δεδομένη όμως είναι η πολιτική γκρίνια σχετικά με την επιλογή του χρόνου σύναψης της συμφωνίας.

Βασική επιδίωξη της γερμανικής προεδρίας είναι να οδηγήσει τις κυβερνήσεις Αθήνας και Άγκυρας στο τραπέζι του διαλόγου με ενδεχόμενη τελική κατάληξη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών κάθε άλλο παρά εκεί οδηγούν, αλλά η στόχευση του Βερολίνου παραμένει.

Είχε προαναγγείλει τη συνομιλία

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει σε ομιλία του πως κατά τη διάρκεια των επαφών με την κ. Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.

«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική «kazan-kazan» (win-win, που θα είναι όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών» τόνισε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας παράλληλα πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα επικρατεί έντονη διπλωματική κινητικότητα. Σήμερα, ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Ισραήλ και μετά τα μηνύματα στήριξης από τον Μακρόν και τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί αύριο στη Βιέννη όπου θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ενώ θα πάρει μέρος και στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.