Επίθεση στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τη Γαλλία, εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά των τριών χωρών, σημειώνοντας πως κάποιες τακτικές που ακολουθούνται τελευταία βρίσκονται σε σύγκρουση με την Τουρκία.

Όπως είπε, μία από τις παράνομες ενέργειες που γίνονται είναι «η προσπάθεια να περιοριστεί η χώρα μας στον κόλπο της Αττάλειας» και πρόσθεσε, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πως «δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε αφήνουμε και κανέναν να αμφισβητήσει τα δικά μας».

«Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αποκλείει την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «το Oruc Reis θα κινείται στην περιοχή για να εκτελέσει τα καθήκοντά του έως τις 23 Αυγούστου».

Η στάση της Ελλάδας είναι κακόβουλη, είπε ο Ερντογάν και σημείωσε πως «ο ισχυρισμός ότι για ένα μικρό νησί, όπως το Καστελόριζο ( ο τούρκος πρόεδρος το εκφώνησε με την τουρκική ονομασία του : Μεΐς) -το οποίο απέχει μόνο δύο χλμ. από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα- έχει θαλάσσια δικαιοδοσία 40.000 τ.χλμ., είναι παράλογο έως και κωμικό».

Επίσης, απευθυνόμενος στην ΕΕ, αναρωτήθηκε «αν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς τα μειονοτικά δικαιώματα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε και τη στάση του Γάλλου Προέδρου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του σε υψηλούς τόνους.

«Ο Μακρόν και οι άλλοι σαν κι αυτόν το μόνο που θέλουν είναι να φέρουν πίσω την αποικιοκρατία μέσω των πράξεών τους στην περιοχή. Αυτό απέχει πολύ από τους στόχους της Τουρκίας», είπε.

Νέα παρέμβαση Μέρκελ;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε στα μέλη του κόμματός του, ότι θα έχει εντός της ημέρας επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πρόκειται για κρίσιμες επικοινωνίες καθώς δεν αποκλείεται να εντάσσονται στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν προτίθεται να προτείνει στην Μέρκελ τη σύγκληση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια «φόρμουλα για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων» στην περιοχή.