Η επιδημιολογική επιδείνωση των τελευταίων ημερών στην χώρα μας δημιούργησε νέους φόβους, σύγχυση, έντονες αντιπαραθέσεις και ακόμη πιο ζοφερές εκτιμήσεις για το βάθος και το εύρος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Μάλιστα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ξεπερνάει και εκείνα της κορύφωσης του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση εστιάζεται κυρίως στο άνοιγμα της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού.

Τα επίσημα στοιχεία όμως δείχνουν ότι:

1. Μόνο ένα στα δέκα κρούσματα είναι εισαγόμενο, μάλιστα στο 1,2 εκατομμύρια που μπήκαν τον Ιούλιο στην χώρα μας μεγάλος αριθμός είναι Έλληνες μετανάστες και ομογενείς, κάτοικοι άλλων χωρών.

2. Ο μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οφείλεται και στον μεγάλο αριθμό τεστ που γίνονται πλέον στην χώρα μας.

3. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως γάμοι, πανηγύρια και beach bars.

Η κριτική στην κυβέρνηση θα έπρεπε να ασκείται σε τρία σημεία:

1. Ότι απέκρυψε τους βασικούς λόγους των καλών υγειονομικών αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της πανδημίας, για να κερδίσει πολιτική δημοφιλία. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στο ότι η χώρα μας δεν έχει εξωστρεφή οικονομία, εκτός από το τουρισμό, γιαυτό και τα κρούσματα σε εμάς δεν ήρθαν από την Κίνα, όπως στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά από τις ευρωπαϊκές χώρες και 1,5 μήνα μετά από αυτές. Έτσι η κυβέρνηση είχε τον χρόνο να δει τα οδυνηρά αποτελέσματα στις άλλες χώρες και να πάρει περιοριστικά μέτρα, και ορθώς έπραξε.

2. Ότι δεν είχε στοιχειώδη επάρκεια υγειονομικού υλικού και υποδομών, όπως ΜΕΘ, μάσκες, τεστ και ειδικό προσωπικό, και αναγκάστηκε να μην λέει την αλήθεια για την αναγκαιότητά τους, όπως σωστά το κάνει τώρα.

3. Ότι επέβαλε την πειθαρχία του φόβου για την ζωή μας, προβάλλοντας όλη την ημέρα εικόνες από τις ΜΕΘ και τα φέρετρα των άλλων χωρών, και όχι την πειθαρχία της ευθύνης.

Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι, που, όταν άρχισε η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και έφυγε ο φόβος του θανάτου, πολλοί και κυρίως νέοι, δεν τηρούν τα μέτρα, γεγονός που συμβάλει στην μετάδοση του ιού.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη επιλογή, χωρίς όμως την λειτουργία της οικονομίας, τα προσωρινά καλά υγειονομικά αποτελέσματα, σύντομα θα ανατραπούν, όχι μόνο από τον κορωνοιό, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη πόρων για την στήριξη των συστημάτων υγείας και πρόνοιας.

Η υποστήριξη της ΕΕ είναι σημαντική, γεγονός που δείχνει την ορθότητα της συμμετοχή μας, όμως η καθολική κατάρρευση της δικής μας οικονομίας, δεν αντισταθμίζεται με καμιά εξωτερική βοήθεια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι, προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε λογική ή μη διαμαρτυρία και φοβία. Φυσικά ούτε κουβέντα για το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτη την χώρα από υγειονομικό υλικό, ΜΕΘ, ειδικό προσωπικό και τεστ.

Λεφτά από την ΕΕ θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, όμως το βάθος της πρόσθετης κρίσης θα είναι τόσο μεγάλο, και δεν πρόκειται να ανασχεθεί το προσεχές μέλλον, γιαυτό χρειάζεται:

1. Σταθερή ενίσχυση των υποδομών υγείας, του προσωπικού και του υγειονομικού υλικού, όχι μόνο γιατί θα ζήσουμε για πολύ καιρό με τον κορωνοιό,  αλλά γιατί και πριν είχε πέσει κάτω απο κάθε όριο επάρκειας.

2. Κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ, να λένε περισσότερες αλήθειες για την υγειονομική κρίση και τούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

3. Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αξιόπιστοι φορείς διαχείρισής του, την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, με πολιτικό και κοινωνικό διάλογο και συνεργασίες.

Η κυβέρνηση στην αρχή πανηγύριζε για την βοήθεια από την ΕΕ, πολλαπλασιάζοντας τα ποσά με αστείο τρόπο, διαφήμιζε την επιτροπή Πισσαρίδη, έκανε και κυβερνητικό ανασχηματισμό, όμως ξέρει καλά, ότι Σεπτέμβρης θα τα σαρώσει όλα.

Συμπέρασμα: Είμαστε υπεύθυνοι, πιο απαιτητικοί από τους αρμοδίους, δεν τα βάζουμε κάτω, σκεφτόμαστε και κοιτάμε μπροστά.