Τη ματαίωση των πανηγυριών και τον Δεκαπενταύγουστο φαίνεται ότι θα εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή στην κυβέρνηση.

Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες συνωστισμού σε γλέντια και πανηγύρια ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικά το Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού», γίνεται κυριολεκτικά χαμός με χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες να χορεύουν.

Ο κόσμος γλεντά ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να τηρούνται αποστάσεις. Χωρίς μάσκες, χωρίς γάντια, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Αυτό άλλωστε τονίζουν οι  ειδικοί χαρακτηρίζοντας «τα πανηγύρια επικίνδυνα», καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι επίσημα τα πανηγύρια έχουν ματαιωθεί σε όλη τη χώρα έως το τέλος Ιουλίου, μετά και την έξαρση των κρουσμάτων με κορωνοϊό στη χώρα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ανέφερε ότι απαγορεύονται προσωρινά στο σύνολο της Επικράτειας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, τα πανηγύρια μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Με διευκρίνιση που έγινε υπογραμμιζόταν ότι «Απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών». Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των κλάδων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πανηγυριών.

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου ανέφερε πως: «Θεωρώ ότι η εισήγηση της επιτροπής λόγω του γεγονότος ότι στα πανηγύρια δεν συμμετέχουν μόνο έφηβοι αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα παραμείνει η ίδια. Θα πρέπει να αποφύγουν τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό. Γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι τα πανηγύρια από την επιτροπή δεν θα επιτραπούν».

Άλλωστε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς  έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν πανηγύρια ούτε τον Αύγουστο στη χώρα.

«Μπορούμε να ζήσουμε αυτό το καλοκαίρι και χωρίς πανηγύρια», έχει υπογραμμίσει.

Σε πρόσφατες δηλώσεις και ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε εκφράσει την άποψη ότι θα πάρει το μέτρο απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Συνωστισμός χωρίς μέτρα σε εορτασμό της Αγίας Παρασκευής

Την ίδια στιγμή, πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου στη Χαλκίδα χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας με τον συνωστισμό να είναι τεράστιος.

Αρκετοί πιστοί, όπως αναφέρει το eviazoom σχημάτισαν ουρές για να εισέλθουν στην εκκλησία ενώ χιλιάδες άτομα, το ένα δίπλα στο άλλο, συμμετείχαν στην περιφορά της Εικόνας, όπου σχεδόν κανένας δεν φορούσε έστω μάσκα προστασίας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.