Ψάχνοντας τους αφανείς ήρωες της Ελλάδας : Οι οικογένειες που φιλοξένησαν Σερβόπουλα στη δεκαετία του 1990

Όταν μαινόταν ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, απλές ελληνικές οικογένειες άνοιξαν το σπίτι – και την αγκαλιά τους – σε χιλιάδες Σερβόπουλα. Τώρα, η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα αναζητά όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες και τους ζητά να μοιραστούν την ιστορία τους.

Λιγότερο από τριάντα χρόνια πριν, τα Βαλκάνια μάτωναν από τον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο. Τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα για να μετατραπούν σε απλές σελίδες στην ιστορία. Ο ανθρώπινος πόνος είναι ζωντανός στη μνήμη των λαών που τον βιώσαν – ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των πιο ευάλωτων μελών τους: Των παιδιών. Αχτίδα φωτός για χιλιάδες Σερβόπουλα υπήρξε τότε η απλόχερη αγάπη και η στήριξη των ελληνικών οικογενειών που τα αγκάλιασαν, προσφέροντάς τους καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου. Τις ιστορίες αυτών των αφανών ηρώων αναζητά σήμερα η Αντιπροσωπεία της Σέρβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα.

Χιλιάδες αγκαλιές

Στην περίοδο 1992 – 1995 περισσότερα από 17.000 Σερβόπουλα «απέδρασαν» από τον αιματηρό πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, πολλά από αυτά προερχόμενα από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Τα παιδιά έφτασαν στη χώρα μας μέσω του προγράμματος φιλοξενίας «παιδιών του πολέμου» που οργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, αλλά και υπό την αιγίδα ενός πλήθους μη κερδοσκοπικών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Τίποτα από όλα αυτά, όμως δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την τεράστια απόφαση χιλιάδων ελληνικών οικογενειών να ανοίξουν τα σπίτια τους – και κυρίως τις αγκαλιές τους – για να υποδεχθούν όλα αυτά τα παιδιά.

Παιδιά τρομαγμένα, παιδιά που κουβαλούσαν πόνο δυσανάλογο της ηλικίας τους, παιδιά που είχαν ήδη βιώσει μια φρίκη που δεν θα μπορούσε να συλλάβει το μυαλό των περισσότερων ενηλίκων. Η επικοινωνία ήταν δύσκολη. Τα Σερβόπουλα δεν μιλούσαν λέξη ελληνικά, όμως η κοινή γλώσσα της αγάπης γρήγορα γεφύρωσε τα χάσματα. Η φιλοξενία σύντομα μετατράπηκε σε δεύτερη οικογένεια που επούλωσε πληγές και κράτησε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Κρατώντας τις μνήμες ζωντανές

Απόδειξη ότι σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, οι θετικές αναμνήσεις όλων αυτών των παιδιών από το διάστημα που πέρασαν στην Ελλάδα – και φυσικά η ευγνωμοσύνη τους – δεν έχουν σβήσει. Πολλά από αυτά κρατούν ακόμη επαφή με τις οικογένειες που ανέλαβαν τη στήριξή τους σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια, και οι οποίες άντλησαν επίσης μαθήματα από τη δύναμη αυτών των μικρών αγωνιστών, που από τόσο νωρίς αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις πλέον σκληρές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Με τη στήριξη του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεθνούς Συνεργασίας της Σέρβικης Δημοκρατίας, και την ευγενική συμμετοχή του ηθοποιού Γιάννη Σερβετά, η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα καλεί τώρα όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες της Ελλάδας να επικοινωνήσουν μαζί της, προκειμένου να καταγραφεί για πρώτη φορά η προσπάθεια και η βοήθεια που προσέφεραν απλόχερα στο Σέρβικο λαό, με στόχο όλο αυτό το εγχείρημα αλληλεγγύης να μείνει χαραγμένο για πάντα στην ιστορία.

❗️Ψάχνοντας τους Αφανείς Ήρωες της Ελλάδας❗️Για πρώτη φορά και σχεδόν μετά από 30 χρόνια από τη λήξη του πολέμου της…

Δημοσιεύτηκε από Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα στις Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με την Αντιπροσωπεία της Σέρβικης Δημοκρατίας στη Βοσνία και να μοιραστείτε τη δική σας ιστορία εδώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Τα Νέα της Αγοράς
Σίβυλλα
Helios Kiosk