«Ωρα να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε» έγραψε στο Twitter μετά την πρώτη προπόνηση των Μπακς στο Ορλάντο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με προφανή στόχευση να… οιστρηλατήσει εαυτόν και αλλήλους! Η ζωή στο ΝΒΑ συνεχίζεται από εκεί όπου σταμάτησε ακαριαίως και βιαίως το βράδυ της 11ης Μαρτίου και ο έλληνας σουπερστάρ δεν κάνει καμία έκπτωση στις φιλοδοξίες, στους στόχους και στους πόθους του(ς)… Δεν κάνει καμία έκπτωση ούτε στους καημούς του(ς), καθόσον πέρυσι οι Μιλγουόκι Μπακς ένιωσαν ότι άγγιζαν την πρόκρισή τους στους τελικούς του ΝΒΑ, έπειτα από 19 χρόνια, αλλά τζίφος: παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν με 2-0 στη σειρά των τελικών της Ανατολής, είδαν τους Τορόντο Ράπτορς να ανακάμπτουν και να τους αρπάζουν την μπουκιά από το στόμα, επικρατώντας με 4-2.

Εναν χρόνο αργότερα, στη σκιά της COVID-19 και σε ιδιάζουσες και πρωτοφανείς συνθήκες, τα «Ελάφια» επιστρέφουν δριμύτερα με την ελπίδα να μπορέσουν να μπήξουν τα κέρατά τους στα κορμιά όλων των αντιπάλων που θα συναντήσουν στον δρόμο προς τον προσδόκιμο θρόνο, τον οποίο λιμπίζονται και λαχταρούν εδώ και μισό αιώνα! Η ομάδα του Μιλγουόκι στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη και μοναδική φορά το 1971, καθοδηγούμενη από τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και τον Οσκαρ Ρόμπερτσον, ρίχνοντας στο κανναβάτσο τους Μπούλετς της Βαλτιμόρης με 4-0. Τρία χρόνια αργότερα διεκδίκησε ξανά τον τίτλο, αλλά γνώρισε την ήττα με 4-3 από τους Μπόστον Σέλτικς και έκτοτε δεν έχει αξιωθεί να ξαναπαίξει στους τελικούς.

Η… ασκητική του Γιάννη

Ο Αντετοκούνμπο δεν δηλώνει απλώς έτοιμος: είναι και φαίνεται τέτοιος! Πριν από μερικές ημέρες φανέρωσε το ποιόν του, αλλά και τη νοοτροπία από την οποία εμφορείται εν όψει της μεγάλης επιχείρησης που βρίσκεται στον ορίζοντά του. Πώς; Με έντονη φιλοσοφική διάθεση που την άντλησε από μια αποστροφή της Ιλέιν Μάξγουελ και παραπέμπει σε μια περίφημη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη. «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω…» γράφει ο μεγάλος κρητικός λογοτέχνης στην «Ασκητική», ενώ ο Γιάννης ενστερνίστηκε και ανάρτησε το εξής: «Η θέλησή μου θα διαμορφώσει το μέλλον μου. Είτε αποτύχω είτε επιτύχω, θα ευθύνομαι μόνο εγώ. Εγώ είμαι η δύναμη. Μπορώ να βγάλω από μπροστά μου κάθε εμπόδιο ή μπορεί να χαθώ σε έναν λαβύρινθο. Είναι δική μου επιλογή και ευθύνη. Χάσω ή νικήσω, μόνο εγώ κρατώ το κλειδί του πεπρωμένου μου». Αυτό το κλειδί του πεπρωμένου του περνάει από διάφορους σταθμούς και φιλτράρεται αναλόγως. Ο ΜVP της περυσινής σεζόν (και φαβορί για να διατηρήσει τα σκήπτρα του κορυφαίου παίκτη της κανονικής περιόδου και στην εφετινή) εμφορείται από τον πόθο της κατάκτησης του τίτλου σε έναν εξ ορισμού δύσκολο πλου σε αχαρτογράφητα ύδατα. Οπως όλες οι ομάδες και εις έκαστος των παικτών, οι Μπακς και ο ηγέτης τους αναζητούν μια αξιόπιστη πυξίδα σε αυτό το ταξίδι που συνεχίζεται μετά από τεσσερισήμισι μήνες στάσης στο καρνάγιο και θα τραβήξει σχεδόν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο «Greek Freak» (νιώθει ότι) βρίσκεται σε μια ιεραποστολή: σε διατεταγμένη υπηρεσία για την ομάδα του, τον εαυτό του, την οικογένειά του, τον πατέρα του που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια, τον νεογέννητο κανακάρη του Λίαμ Τσαρλς, και φυσικά για την πατρίδα του… Σε όλους αυτούς μαζί και στον καθένα ξεχωριστά θα ήθελε παρά πολύ να αφιερώσει ένα πρωτάθλημα! Πριν από τρία χρόνια είχε δηλώσει ότι «προτιμώ ένα μετάλλιο με την Εθνική ομάδα, παρά ένα δαχτυλίδι στο ΝΒΑ», αλλά προς το παρόν φορά παρωπίδες στην πορεία του προς τη δεύτερη κατεύθυνση που αποτελεί κιόλας μια δύσκολη, πολυσύνθετη και πολλών λογιών περίπλοκη υπόθεση. Οσο μακρινή κι αν είναι προς το παρόν η στόχευση της κατάκτησης του τίτλου, για τον Γιάννη εμπεριέχει μια τεράστια πρόκληση σε διάφορα επίπεδα, συλλογικά και επί προσωπικού.

Το άγγιγμα του Μίδα

Οι Μπακς φανέρωσαν τη δυναμική τους στην εφετινή σεζόν από την πρώτη στιγμή, πήραν κεφάλι και όταν κατέβηκαν τα ρολά βρίσκονταν στο Νο 1 της κατάταξης με 53 νίκες και 12 ήττες, οπότε τώρα θα επιδιώξουν να ανακτήσουν γρήγορα και ανώδυνα τον ρυθμό τους και να κεφαλαιοποιήσουν την πρωτοκαθεδρία τους. Ο Γιάννης, μολονότι δεν το κάνει βούκινο, ξέρει πολύ καλά ότι ένας ενδεχόμενος τίτλος θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το προφίλ και το στάτους του στο παγκόσμιο μπάσκετ και θα του δώσει την ευκαιρία να συστήνεται βασιλιάς με στέμμα!

Αρκετές φορές, προϊούσης της σεζόν, έδωσε έμφαση στις διαφορές που υφίστανται ανάμεσα σε μια πολύ καλή και σε μια μεγάλη ομάδα: στην παρούσα φάση η διαφορά είναι το λεγόμενο «step up», δηλαδή το βήμα που πρέπει να κάνουν όλοι μαζί ώστε να διανύσουν τον δύσβατο και κακοτράχαλο δρόμο προς την κορυφή.

Ασφαλώς δεν πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που θα έχει ο Γιάννης να στεφθεί πρωταθλητής: στα 26 χρόνια του, που μάλιστα θα τα συμπληρώσει στις 6 του ερχόμενου Δεκεμβρίου, προφανώς δεν νιώθει τα περιθώρια να στενεύουν, άλλωστε τόσο ο Μάικλ Τζόρνταν όσο και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς εκπλήρωσαν το απωθημένο τους στα 28 τους. Εδώ βεβαίως υπεισέρχεται μια ειδική συνθήκη, που δεν είναι άλλη από το συμβόλαιό του, το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2021. Εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία και επικρατούσε η κανονικότητα, οι Μπακς θα είχαν ήδη στρώσει στα πόδια του έναν πακτωλό δολαρίων ώστε να τον δεσμεύσουν από τώρα και να μην κινδυνεύσουν να τον χάσουν το επόμενο καλοκαίρι.

Προφανώς η ενδεχόμενη κατάκτηση του τίτλου θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως πανίσχυρη θέση του στον οργανισμό και στον γαλαξία του ΝΒΑ. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο Μιλγουόκι, πριν από επτά χρόνια, ο Γιάννης προαλειφόταν, προοριζόταν και επέπρωτο να γίνει αυτός που φιγουράρει τώρα: ο λεγόμενος «franchise player» και ως τέτοιος θα αμειφθεί, φλερτάροντας με το supermax συμβόλαιο των 254.000.000 δολαρίων που θα τον καταστήσει «Μίδα» της λίγκας. Σε κάθε περίπτωση, είτε βγει στην αγορά ως πρωταθλητής είτε όχι, ο Αντετοκούνμπο είναι περιζήτητος στην πιάτσα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν ανοίξει το μεταγραφικό παζάρι, στην ποδιά του θα σφάζονται παλικάρια!

Προς το παρόν, ο Γιάννης έχει μια δουλειά να διεκπεραιώσει και αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες και τις αντιξοότητες του εγχειρήματος, άλλωστε όπως είπε τις προάλλες, «αυτό το πρωτάθλημα θα είναι το πιο δύσκολο στην ιστορία του ΝΒΑ και όποια ομάδα το κατακτήσει θα έχει πετύχει έναν άθλο». Οι Μπακς έχουν να παίξουν από τις 9 Μαρτίου, όταν, απόντος του τραυματία Αντετοκούνμπο, γνώρισαν την ήττα από τους Ντένβερ Νάγκετς, η οποία μάλιστα υπήρξε η τρίτη στη σειρά μετά από εκείνες από τους Φοίνιξ Σανς και τους Λος Αντζελες Λέικερς, σε έναν αγώνα που θα μπορούσε να μοιάζει με trailer των τελικών!

Διάγοντας την έβδομη σεζόν του στο ΝΒΑ, σε 57 ματς (από τα 65 των Μπακς) και σε 31 λεπτά συμμετοχής, ο Γιάννης έχει κατά μέσο όρο 29,6 πόντους, 13,7 ριμπάουντ, 5,8 ασίστ, ένα κλέψιμο, μία τάπα και 3,7 λάθη, ενώ σουτάρει με ποσοστά 62,2% στα δίποντα, 30,65% στα τρίποντα και 63,3% στις ελεύθερες βολές. Το ποσοστό του από τη γραμμή των βολών είναι χαμηλό, δεδομένου κιόλας ότι συχνά ανακόπτεται μόνο με φάουλ, ενώ κατάφερε να βελτιώσει το τρίποντο που θεωρείται κιόλας η αχίλλειος πτέρνα του. Το αποτέλεσμα; Οι αντίπαλοι δεν τον αφήνουν πλέον, ούτε τον προκαλούν με την αμυντική τακτική τους να σουτάρει ανενόχλητος από τα 7,24 μ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιθετική λειτουργία και στην αποτελεσματικότητα όλης της ομάδας.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή και εν όψει της επανεκκίνησης ο «μονόκερως» του ΝΒΑ; «Σε πολύ καλή, τόσο από σωματικής όσο και από πνευματικής πλευράς» σχολίασε ο προπονητής των Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ, ο οποίος καταστρώνει τα σχέδιά του για να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα του σουπερστάρ τους, αλλά και για να καμουφλάρει τα λιγοστά μειονεκτήματά του.

Ο Γιάννης ξέρει τι θέλει και τι τον περιμένει στη συνέχεια της σεζόν και κυρίως στα playoffs, όπου όλοι θα τον περιμένουν με ακονισμένα τα μαχαίρια τους! Για τους επόμενους δυόμισι μήνες ο Αντετοκούνμπο δεν έχει καμία άλλη προτεραιότητα από το να οδηγήσει τους Μπακς στη Γη της Επαγγελίας, έπειτα από 49 χρόνια. Το μόνο που τον νοιάζει προς το παρόν είναι να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και όλα τα υπόλοιπα (γνωρίζει ότι) θα έρθουν μόνα τους: και το νέο συμβόλαιο και οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητές του, που τις «πάγωσε» μέχρι να πέσει η αυλαία της σεζόν…

Οταν του ζήτησαν να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις των παικτών του ΝΒΑ για τα μικρά δωμάτια και γενικώς για τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής στα ξενοδοχεία του Ορλάντο, ο Γιάννης έβαλε τα γέλια και τους «γείωσε» όλους. «Ολόκληρο το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα στην Αθήνα ήταν πιο μικρό από αυτό το δωμάτιο» είπε. Από αυτό το μικρό και φτωχικό σπιτάκι στα Σεπόλια εκτοξεύθηκε στις πολυτελείς επαύλεις του ΝΒΑ και τώρα πιστεύει ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κτίσει και το ανάκτορό του!