Ο Τσιόδρας ο Χαρδαλιάς και η ενημέρωση των 6 μ.μ.

Εάν ακόμα έχετε απορίες γιατί αποφασίστηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς να επανέλθει μόνος του χωρίς τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση των 6, έμαθα ορισμένες λεπτομέρειες και σας τις μεταφέρω ευθύς αμέσως. Πρώτα απ΄ολα, όπως με διαβεβαίωσαν, η επανεμφάνιση του κ. Χαρδαλιά γίνεται σε πλήρη συνεννόηση (και με τις… ευλογίες θα πρόσθετα) του κ. Τσιόδρα με τον οποίο συνεργάζονται σε καθημερινά βάση είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο κ. Τσιόδρας ήταν αυτός που προέτρεψε τον κ. Χαρδαλιά να εμφανιστεί και πάλι στην τηλεόραση. Γιατί όμως; Οχι βεβαίως, όπως ειπώθηκε, για να συμμορφώσει τους ατακτούντες (που είναι και η πλειονότητα) να τηρούν τα μέτρα, να κρατούν τις αποστάσεις, να φορούν τις μάσκες και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους. Αλλος ήταν ο λόγος που κάθε Τρίτη θα βλέπουμε τον κ. Χαρδαλιά στην τηλεόραση, όχι όμως από το υπουργείο Υγείας, αλλά από τον δικό του χώρο, από τον 7ο όροφο του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας…

***
Ο ένας και ο μοναδικός λόγος είναι, όπως ειπώθηκε αρμοδίως, για να… καθησυχάζει τους πολίτες από ορισμένα… fake news που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Θα δίνει, δηλαδή, κάθε Τρίτη όλα τα στοιχεία των ελέγχων λεπτομερειακά, από λιμάνι σε λιμάνι από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο και από συνοριακό σταθμό σε συνοριακό σταθμό. Εμφανίζεται, όπως λένε οι συνεργάτες του, ενοχλημένος και το δείχνει μ΄ όλα αυτά τα fakenews που κυκλοφορούν ότι δήθεν επιδημιολογικά είμαστε σε χειρότερη κατάσταση, ότι έχει ήδη έρθει το δεύτερο κύμα, ότι, για παράδειγμα, από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου έφθασαν 1.700 τουρίστες από τη Βρετανία που δεν ελέγχθηκαν, ενώ στην πραγματικότητα (πάντα κατά τους συνεργάτες του) ήρθαν μόλις 310 και εκλέχθηκαν όλοι. Πρόκειται, μαθαίνω, να διαβεβαιώσει την Τρίτη ότι η κατάσταση ελέγχεται και ότι ο δείκτης RO εξακολουθεί να είναι χαμηλά. Αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Θα ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα, διαφορετικά τα πρόστιμα και οι περιορισμοί καραδοκούν.

***
Αυτός είναι, μαθαίνω, ο λόγος που κάνει και πάλι την τηλεοπτική εμφάνισή του και όσον αφορά τη μη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα στην ενημέρωση της Τρίτης, η απουσία του γίνεται για λόγους κυρίως ψυχολογικούς. Ορισμένοι είχαν συνδυάσει βλέπετε το δίδυμο Τσιόδρας- Χαρδαλιάς με lockdown, με περιοριστικά μέτρα κτλ. Εάν εμφανίζονταν και πάλι μαζί, τότε, όπως με πληροφόρησαν αρμοδίως, «θα δινόταν λάθος μήνυμα στον κόσμο».

***
Την Παρασκευή, πάντως, είχαμε μετά από πολλές ημέρες ακόμα έναν θάνατο. Όπως έγινε γνωστό ότι κατέληξε μία 83χρονη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ διασωληνωμένη. Το προηγούμενο θύμα κορωνοϊού στην χώρα μας ήταν μια 82χρονη, η οποία κατέληξε στο «Σωτηρία» στις 6 Ιουλίου. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 194.

***
Ενας διαφορετικός Hard Nick

Αυτά τα επίθετα που συνήθως συνοδεύουν τον Νίκο Χαρδαλιά ,του τύπου «Hard Nick» ή ο «σκληρός Νίκος», ή ακόμα «Τσάκ Νόρις» θα πρέπει μερικοί να τα αναθεωρήσουν. Οσοι βρέθηκαν στο Αλσος, στην παράσταση του Τάκη Ζαχαράτου, είδαν έναν Χαρδαλιά διαφορετικό απ΄αυτόν της τηλεοπτικής ενημέρωσης των 6, τον αυστηρό υφυπουργό, που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, όταν επέβαλλε τα μέτρα. Με το που εισήλθε στο θέατρο μαζί με τη σύζυγό του Γιώτα Παναγιωτοπούλου (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής) πλήθος κόσμου τον… περικύκλωσε, τον χειροκρότησε, του φώναζε «μπράβο που μας έσωσες», και φώναζε επίσης ρυθμικά το όνομά του. Μια κυρία μάλιστα του δώρισε μια εικόνα της Παναγίας (που την είχε στην τσάντα της) λέγοντάς του «να έχεις την ευχή της Μεγαλόχαρης παιδάκι μου που μας έσωσες. Να έχεις την Παναγία πάντα μαζί σου», ενώ πολλοί ήταν αυτοί που τον αγκάλιασαν.

***
Ο κ. Χαρδαλιάς πήγε στο Αλσος στην πρεμιέρα του Τάκη Ζαχαράτου «Ελα μια βόλτα». Οταν κάποια στιγμή ένας από τους θεατές της παράστασης παρατήρησε πως δεν φορούσε μάσκα, του ειπώθηκε ότι σε ανοιχτό χώρο δεν είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Στην παρέα του ζεύγους Χαρδαλιά ήταν ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης με τη σύζυγό του καθώς και ο Μάριος Φραγκούλης. Επόμενη «πολιτιστική» εξόρμηση του κ. Χαρδαλιά θα είναι, στο… Δελφινάριο, όπως έλεγε με τον Μάρκο Σεφερλή στην παράσταση «Με Dettolμη και Γοητεία»

***
Απουσία Καραμανλή από τη δεξίωση

Πάμε τώρα σ΄ένα άλλο θέμα, στη δεξίωση που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Παρά τον περιορισμένο αριθμό των προσκεκλημένων (500 αντί 1.500 που ήταν τις προηγούμενες χρονιές) η δεξίωση θα είναι λαμπρή με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας. Αλλά υπάρχει ακόμα ένας λόγος που κάνει τη δεξίωση σημαντική. Θα γίνει την ίδια ημέρα που ο (σουλτάνος) Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά και αναμένονται δηλώσεις για το θέμα αυτό απ΄όλους τους πολιτικούς.

***
Οπως πρώτοι πληροφορηθήκατε από τη στήλη αυτή, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως δεν θα παραστεί με τη δικαιολογία ότι οι πρώην δεν πηγαίνουν στις δεξιώσεις των νυν. Ωστόσο, υπάρχει άλλος ένας πολιτικός που δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραστεί. Είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής οποίος ειδοποίησε την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι εκείνη την ημέρα θα απουσιάζει.

***
Η κάλπη για τον Παπαγγελόπουλο

Θυελλώδης αναμένεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Η συνεδρίαση προσδιορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη και αναμένεται να είναι μαραθώνια. Θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί και ο προγραμματισμός που καθορίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων προβλέπει η ψηφοφορία να ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ. Θα στηθεί μία κάλπη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα αναγράφονται τα οκτώ αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται –τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα- ενώ οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ανά αδίκημα.

***
Θα μιλήσει και ο Σαμαράς

Η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία (151) για την παραπομπή, η οποία θεωρείται προφανώς αναμενόμενη καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που τάσσονται υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος του συγκεντρώνουν μαζί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της παραπομπής του και μένει να φανεί αν θα καταψηφίσει ή αν θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δεν αποκλείεται να απέχουν από αυτήν ο καθένας για τους δικούς του πολιτικούς λόγους. Όσον αφορά τους ομιλητές, προβλέπονται τρεις κύκλοι επί 12 βουλευτές, ενώ θα τοποθετηθεί για όσα του προσάπτονται ο εγκαλούμενος κ. Παπαγγελόπουλος για τον οποίο προβλέπεται χρόνος ομιλίας 30’, αλλά θα υπάρχει ανοχή στον χρόνο που θα χρειαστεί. Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να πάρουν τον λόγο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ πιθανότατη θεωρείται και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για να υπερασπιστεί τον πρώην υπουργό του.

***
Πώς θα επιλεγούν οι ανώτατοι δικαστές

Εφόσον αποφασιστεί η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε μια – δυο μέρες μετά η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκ νέου για να κληρώσει –η κλήρωση γίνεται με σφαιρίδια στα οποία θα υπάρχει το όνομα των ανώτατων δικαστικών- τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα είναι αρεοπαγίτες και σύμβουλοι επικρατείας καθώς και τον εισαγγελέα και τον αναπληρωτή του που θα κινήσουν κανονικά την ποινική προδικασία. Το Δικαστικό Συμβούλιο άλλωστε θα αποφανθεί με παραπεμπτικό ή απαλλακτικό βούλευμα για την τελική φάση που θα είναι το Ειδικό Δικαστήριο. Σημειώνεται, ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί και για τους συμμετόχους οι οποίοι μετά την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παπαγγελόπουλου από την Ολομέλεια διώκονται από κοινού μαζί του, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

***
Πολιτική συναίνεση για τη Θράκη

Εικοσιπέντε μέλη θα αριθμεί, όπως μαθαίνω, η διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Η Επιτροπή αποφασίσθηκε εντός έξι μηνών να υποβάλει την έκθεσή της σχετικά με τις προτάσεις της για την ανάπτυξη της Θράκης και θα απαρτίζεται από 13 μέλη της ΝΔ, 7 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΚΙΝΑΛ και από ένα μέλος του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Στην Διάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πρότειναν να διευρυνθεί η γεωγραφική αρμοδιότητα της Επιτροπής για όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξήγησε στα κόμματα ότι για λόγους αποτελεσματικότητας του έργου που αναλαμβάνει θα πρέπει να εστιάσει με την επεξεργασία των προτάσεών της στα ευαίσθητα θέματα που αφορούν την Θράκη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της σύστασής της.