Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Βικτωρίας, όπου οικογένειες προσφύγων έχουν βρει προσωρινή «στέγη», με σκοπό την απομάκρυνσή τους από το σημείο.

Οι περισσότεροι από αυτούς πρόκειται για πρόσφυγες που έφτασαν στην Αθήνα από τη Λέσβο, αφού έλαβαν άσυλο, ενώ κάποιοι άλλοι πρόκειται για οικογένειες οι οποίες βρέθηκαν στον δρόμο στο πλαίσιο των εξώσεων λόγω της λήξης προγραμμάτων στέγασης και των διατάξεων που πέρασε η κυβέρνηση.

Η πλατεία Βικτωρίας θεωρείται «σημείο συνάντησης» μεταξύ των προσφύγων,  με αποτέλεσμα να καταφτάνουν όλο και περισσότεροι καθημερινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο κατέφτασαν το βράδυ λεωφορεία, στα οποία ωστόσο οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης φέρεται να πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές αλληλέγγυων ενώ προσήχθησαν και όσοι επιχείρησαν να καταγράψουν το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η σελίδα «Not Leaving My Home» που ανέβασε βίντεο από τα γεγονότα στην πλατεία Βικτωρίας, καταγγέλλει μάλιστα ότι οι άντρες των ΜΑΤ χτύπησαν και μια έγκυο γυναίκα, ενώ στα βίντεο φαίνονται άντρες της αστυνομίας να έχουν «πιαστεί» στα χέρια με τους πρόσφυγες, ενώ ακούγονται γυναίκες και παιδιά να φωνάζουν τρομοκρατημένοι.


Ενημέρωση για το ζήτημα ανέβηκε και σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου:

«Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα έκανε την εμφάνισή της διμοιρία της ΥΜΕΤ στην πλατεία Βικτωρίας. Ο στόχος τους ήταν να πάρουν τους μετανάστες που διαμένουν στην πλατεία και να τους μεταφέρουν στην Αμυγδαλέζα, με πρόφαση τις -«ελλιπείς» κατ’ αυτούς- συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στην πλατεία. Μετά την άρνηση των μεταναστριών να φύγουν, και τις παρεμβάσεις αλληλέγγυου κόσμου που είχε συγκεντρωθεί, οι μπάτσοι επιχείρησαν με τη βία να πάρουν κόσμο στις κλούβες. Αφού πήραν γύρω στα 10 άτομα, από τα οποία κάποια αφέθηκαν αμέσως ελεύθερα, η μεταγωγική κλούβα αποχώρησε, και στο σημείο παρέμειναν οι κλούβες των διμοιριών, που μετακινήθηκαν μπροστα στο κτίριο του ΟΤΕ.

Μετά από λίγη ώρα και καθώς οι μετανάστες/τριες είχαν ηρεμήσει, και ο αλληλέγγυος κόσμος αποχωρούσε, διμοιρίες ΜΑΤ εμφανίστηκαν από όλες τις μεριές της πλατείας και επιτέθηκαν σε όλον τον κόσμο, πιάνοντας πάνω από 20 άτομα από τους γύρω δρόμους αδιακρίτως, χτυπώντας τα και τραβώντας τα στις κλούβες.

Την ίδια ώρα άλλες διμοιρίες ΜΑΤ μπήκαν στην πλατεία, χτυπήσαν και προσπάθησαν να διώξουν τον κόσμο που ήταν εκεί προς τους δρόμους 3ης Σεπτεμβρίου και Πατησίων, με μοναδικό σκοπό να εκκενώσουνε την πλατεία. Οι μετανάστες/τριες έφυγαν χτυπημένοι/ες χωρίς τα πράγματά τους σε διάφορους δρόμους στο κέντρο. Έχουν γίνει 22 προσαγωγές, που έχουν μεταφερθεί στο ΑΤ Κυψέλης. Μεταξύ αυτών ένα άτομο που του έχει βγει ο ώμος, και μία γυναίκα που χωρίστηκε από τα παιδιά της, που παρέμειναν στην πλατεία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει κόσμος στην πλατεία, καθώς έχουν επιστρέψει οι μετανάστες, ενώ οι δρόμοι προς το ΑΤ Κυψέλης είναι αποκλεισμένοι από μηχανοκίνητες δυνάμεις».