Τον Μάρτιο η πανδημία του κοροναϊού κυριολεκτικά πάγωσε τις παγκόσμιες αερομεταφορές. Μέχρι τον Απρίλιο ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων σε διεθνείς πτήσεις είχε πέσει κατά 80% σε σχέση με το 2019 ενώ τα μισά αεροσκάφη καθηλώθηκαν στο έδαφος.

Ο Διευθυντής της ΙΑΤΑ δήλωσε: «Προβλέπουμε απώλειες ύψους 419 δις δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των εσόδων μας και απώλειες για τη βιομηχανία της τάξης των 84 δις δολαρίων».

Ενδεικτική της κατάστασης η απόφαση της εταιρείας Airbus, που κατασκευάζει αεροσκάφη, να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Airbus τόνισε: «Δεδομένης της κλίμακας της κρίσης και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος στο άμεσο μέλλον, υπάρχει ανάγκη προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των θέσεων της εργασίας δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Περικοπές θέσεων εργασίας σχεδιάζει και η γαλλική Air France, που στοχεύει να μειώσει το προσωπικό της κατά 6.500 άτομα τα επόμενα δύο χρόνια παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο οικονομικής στήριξης της ύψους 7,5 δις ευρώ.

3,500 θέσεις εργασίας θα περικόψει και η ιρλανδική Ryanair εάν δεν καταφέρει να πείσει τους εργαζόμενους να δεχθούν μειώσεις των μισθών τους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Lufthansa που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Συνομιλίες με τα συνδικάτα για περικοπή έως και 1.900 θέσεων εργασίας ξεκίνησε και η Easyjet, που κλείνει τρεις βάσεις της σε αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.

12.000 εργαζόμενους έχει ανακοινώσει ότι θα απολύσει η British Airways.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA