Νέο σκηνικό ΕΕ με ΗΠΑ

Ενα νέο σκηνικό στις προβληματικές εδώ και αρκετό διάστημα σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να διανοίγεται το ερχόμενο εξάμηνο, με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία. Σε μια στιγμή που η δημοφιλία του Ντόναλντ Τραμπ καταρρέει, ενώ αντίθετα εκείνη της Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται στα ύψη, καθώς διανύει το τελευταίο έτος της πρωθυπουργίας της και θέλει να θέσει τη θετική της σφραγίδα στην υστεροφημία της. Παράλληλα το γεγονός ότι η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης αναλαμβάνει τα ηνία, στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της ΕΕ, σε συνεργασία με τη Γαλλία, έρχεται να ενισχύσει την ελπίδα ότι θα επιχειρηθεί να ξεπερασθούν τα γνωστά τεράστια εμπόδια, που έχουν οδηγήσει στην επίσης γνωστή σημερινή στασιμότητα.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν στερείται σημασίας το γεγονός ότι αυτή τη Δευτέρα η κυρία Μέρκελ συναντάται με τον Εμανουέλ Μακρόν στον πύργο του Μέζενμπεργκ, όπου πριν από δύο χρόνια είχαν υπογράψει την κοινή διακήρυξη για ένα νέο σχέδιο με στόχο την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και πρώτη προτεραιότητα είναι τώρα να προωθηθεί η πολυσυζητημένη πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης των 500 δισ. ευρώ, το οποίο οι δύο ηγέτες από κοινού έχουν προτείνει. Παράλληλα όμως η γερμανική προεδρία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας μέσα στο πλαίσιο ενός δίπολου ταυτόχρονης αντιμετώπισης της υγειονομικής και της υφεσιακής απειλής. Το ερώτημα όμως παραμένει πάντοτε αν η συνεργασία των δύο ηγετών θα είναι ικανή να κάμψει τις γνωστές αντιδράσεις του μετώπου των βορείων.

Οπως εξίσου σημαντικό είναι το ερώτημα για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον, τη στιγμή που ο απίστευτος Ντόναλντ Τραμπ έχει αφηνιάσει εναντίον της Μέρκελ, η οποία δεν δέχθηκε να μετάσχει, λόγω της πανδημίας, στην τελευταία σύνοδο του G-7, με αποτέλεσμα «για να την τιμωρήσει», όπως είπε, να μειώσει στο μισό την παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γερμανία, η οποία «έχει μειωμένη οικονομική εισφορά στο ΝΑΤΟ»! Ενώ οξυμμένες είναι οι σχέσεις και με τον Μακρόν, ο οποίος τελευταίως δεν μασάει τα λόγια του. Καθώς μάλιστα η κατάσταση στις ΗΠΑ εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο, ως προς την πανδημία και τις επακόλουθες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, είναι άγνωστο πού θα οδηγήσουν οι αντιδράσεις ενός καταρρέοντος Τραμπ. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας, τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές με πιθανότερο πλέον νικητή τον Τζο Μπάιντεν και τότε ίσως όλα αλλάξουν. Υπομονή!

Γνώμες
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk