Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε η Μαρία Λευτάκη, αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό «Αγία Σκέπη», για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η καραντίνα ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλα τα παιδιά, πόσο μάλλον για τα παιδιά με αναπηρία, για τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Τώρα προσπαθούμε σιγά – σιγά να μπούμε πάλι στους ρυθμούς μας. Όμως για παιδιά με βαριές αναπηρίες έχουν χαθεί πράγματα. Έχουμε παλινδρομήσεις και οι γονείς προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται», σημείωσε η κ. Λευτάκη.

«Έχουν ανοίξει τα ειδικά σχολεία, έχουν ανοίξει όλες οι δομές ειδικής αγωγής, και λειτουργούν. Αυτό γίνεται μέχρι στιγμής. Οπότε και οι γονείς από την πλευρά τους έχουν αποδεσμευτεί κατά κάποιο τρόπο για να μπορούν και αυτοί να επιστρέψουν στην εργασία τους», πρόσθεσε.

«Υπάρχει από το 2009 ένας νόμος για την εισαγωγή των ατόμων με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις. Σε ποσοστό 5% των εισακτέων. Από αυτή τη ρύθμιση, όμως, έχουν αποκλειστεί οι αυτιστικοί μαθητές, κάτι που θεωρούμε άδικο, και πρέπει αυτή η αδικία να αποκατασταθεί. Με στόχο αυτό 45 φορείς, σύλλογοι και σωματεία από όλη την Ελλάδα, έχουμε στείλει με επιστολή το αίτημά μας στην υπουργό Παιδείας και ζητάμε την αποκατάσταση της αδικίας», κατέληξε η κ. Λευτάκη.