Ενθουσιασμένος με την ενεργοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, όπως και με τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα στο διάστημα, ένα χώρο που «είναι μοναδικός, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για εκμετάλλευση και προσφέρει πάρα πολλά από πλευράς τεχνολογίας και εφαρμογών», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Ιωάννης Δαγκλής, πρόεδρος του νέου Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας.

Ο κ. Δαγκλής περιέγραψε τη βασική στόχευση του ΕΛΚΕΔ, που, όπως αποκάλυψε, θα είναι η εξέλιξη σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα από επιστήμονες και εταιρείες.

«Χρειάζεται αφοσίωση και επιμονή η διαστημική τεχνολογία, μια τεχνολογία η οποία ξεκινάει από πολύ μικρά πράγματα, όπως ένα …παξιμάδι, μια βίδα, και φτάνει μέχρι πολύ μεγάλα και πολύπλοκα πράγματα. Υπάρχει συνεπώς πάρα πολύς χώρος μέσα σε αυτό το μεγάλο εύρος τεχνολογίας, ώστε κανείς να εμπλακεί και να προσφέρει. Προφανώς κάθε χώρα επιλέγει να συμμετέχει με κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Είναι αυτό που επιδιώκουμε και στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγκλής, επισημαίνοντας πως δεν επιθυμεί ένα Κέντρο αποκομμένο από την κοινωνία.

«Θα φροντίσουμε και για την ενημέρωση του πολίτη, για το τι σημαίνει διάστημα, όπως και το τι όφελος έχουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες για τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πεδίον δόξης λαμπρόν

«Μια από τις βασικές αποστολές μας είναι να κάνουμε μια πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος διαστημικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε ακόμη πιο πέρα» ανέφερε ο έλληνας καθηγητής Διαστημικής Φυσικής.

«Βλέπουμε ιδιώτες με όραμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, είναι πολύ σημαντικό δε που υπάρχουν και νέοι με όραμα, οι οποίοι, παρά τις δύσκολες ομολογουμένως, συνθήκες για τέτοιου είδους δραστηριότητες, συμμετέχουν σε πολλές ομάδες νέων επιστημόνων και αγωνίζονται για να πετύχουν κάτι καινούριο, κάτι καινοτόμο» τόνισε ο κ. Δαγκλής και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές ελληνικές προσπάθειες στο χώρο.

«Στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως και στο χώρο των επιχειρήσεων, υπάρχουν στην Ελλάδα πολύ πετυχημένες ομάδες και ήδη επιτυχημένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο διάστημα. Ομάδες που δραστηριοποιούνται π.χ. στην πυραυλική, όπως κάποιες ομάδες φοιτητών, ή σε σταθμούς εδάφους, όπως η Libre Space Foundation, αλλά και στη βασική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα, στις κατασκευές. Αυτό που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας φορέας που να συντονίζει αυτές τις προσπάθειες, ώστε να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια ακόμη περισσότερο σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Στόχος η αιχμή της τεχνολογίας και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

Ο κ. Δαγκλής ανέφερε ακόμη πως και στο βατήρα εκκίνησης, στον οποίο βρίσκεται σήμερα το ΕΛΚΕΔ, είναι ασφαλές να πει κανείς πως από τώρα και εξής ο στόχος είναι η σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα.

«Θα θέλαμε λοιπόν να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουμε πολύπλοκες, προηγμένες τεχνολογίες, γιατί αυτές έχουν στη συνέχεια και πολύ πιο μεγάλες δυνατότητες, πιθανότητες επιστροφής χρημάτων, ήτοι μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους μακροπρόθεσμα» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, ερωτηθείς για το σκέλος των εσόδων, ενώ αναφέρθηκε και στις κοσμογονικές αλλαγές στη βιομηχανία του διαστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αυτό που είναι και το πιο ουσιαστικό είναι πως οι πιο σημαντικές προσπάθειες για το διάστημα είναι οι διεθνείς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που, αν και είχε ξεκινήσει ως ένας εθνικός διαστημικός σταθμός των ΗΠΑ, στην πορεία αποφασίστηκε από τη συγκεκριμένη, τη σημαντικότερη διαστημική δύναμη, πως θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία πολλών χωρών» τόνισε ο κ. Δαγκλής, ερωτηθείς για τη μέχρι τώρα πορεία των συνεργασιών στις οποίες δίνει το «παρών» και η Ελλάδα.

«Αξίζει να αναφερθεί πως και η Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, συμμετέχει στον ΔΔΣ και έχει υπάρξει εκτόξευση ελληνικού νανοδορυφόρου τύπου Cube Sat προς τον ΔΔΣ» τόνισε.

Η διαστημική τεχνολογία είναι πάντως -όπως εξήγησε ο κ. Δαγκλής- τομέας ύψιστων απαιτήσεων και απαιτεί υπομονή.

«Δεδομένου ότι οι συνθήκες στο διάστημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, η τεχνολογία που απαιτείται είναι πολύπλοκη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η σημαντικότερη χώρα στο διάστημα, οι ΗΠΑ, χρειάστηκαν μια ολόκληρη δεκαετία για να επανέλθουν και να έχουν πάλι τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν μόνοι τους αστροναύτες στον ΔΔΣ» σημείωσε σχολιάζοντας την ιστορική αποστολή της SpaceX, που, μετά την ολιγοήμερη αναβολή λόγω καιρού, είναι προγραμματισμένη για τις 30 ή 31 Μαΐου για τον ΔΔΣ.

Η σπορά στην εκπαίδευση θα φέρει καρπούς στο μέλλον

«Έχουμε ευθύνη και όσον αφορά την εκπαίδευση και την επιμόρφωση νέων ανθρώπων, φοιτητών, αλλά και μαθητών ακόμη. Είναι αυτό που στην ορολογία ονομάζεται capacity building, η δημιουργία δηλαδή των αυριανών επιστημόνων και τεχνικών. Αυτή η εκπαίδευση οπωσδήποτε παρέχεται πρωτίστως από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και το ΕΛΚΕΔ έχει όμως ευθύνη να βοηθήσει σε αυτήν τη κατεύθυνση» σχολίασε ο κ. Δαγκλής όταν ρωτήθηκε για τη σύνδεση του Κέντρου με το ευρύ κοινό.

Εξήγησε δε πως το ΕΛΚΕΔ έχει ευθύνη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση «μέσω αφιερωμένων ημερίδων, μέσω Space Camps που θα οργανωθούν στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των νέων στη χώρα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)