Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους δικηγόρους

«Υπάρχει θέμα με τις αρχαιρεσίες στην Ενωση Δικαστών- Δεχτείτε το αίτημα της για συνάντηση με τον πρωθυπουργό»

«Ανοικτό είναι το ζήτημα με τις εκλογές στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, η οποία έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στις ανακοινώσεις της αντικρούει όσα εσείς, ως υπουργός Δικαιοσύνης ισχυριστήκατε στη Βουλή σχετικά με το θέμα των αρχαιρεσιών της. Θεωρώ ότι πρέπει να ανταποκριθείτε στο αίτημα της Ενωσης και να αποδεχθείτε την συνάντηση αυτή», τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος,  στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι με δεδομένη την αναστολή λειτουργίας στα δικαστήρια έως τον Ιούνιο, επείγει να δοθεί άμεσα το επιστημονικό επίδομα των 800 ευρώ και στους δικηγόρους.

Επεσήμανε ακόμη, ότι με την υπό ψήφιση διάταξη περί αποσυμφόρησης των δικαστηρίων λόγω κορωνοϊού, υφίσταται κίνδυνος παραγραφής  ποινών κάτω του 6μηνου, οι οποίες έχουν επιβληθεί για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας και ζήτησε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο γιατί διαφορετικά θα δοθεί λάθος μήνυμα στη κοινωνία σε σχέση με ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Οσον αφορά τις αλλαγές στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

-Επειδή η καθυστέρηση των πληρωμών των δικηγόρων φαλκιδεύει τον θεσμό, να δοθεί η ευχέρεια εκκαθάρισης των αμοιβών στους Δικηγορικούς Συλλόγους και εναλλακτικά η δυνατότητα συμψηφισμού των απαιτήσεων των δικηγόρων με την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ.

-Να τεθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους(Αμεα, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α)

-Στις δευτεροβάθμιες δίκες να ορίζονται δικηγόροι Νομικής Βοήθειας από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της εφετειακής περιφέρειας.

Ο κ. Ξανθόπουλος στηλίτευσε επίσης την κατάφωρη παραβίαση των βασικών και αυτονόητων αρχών της ψηφοφορίας με όσα πρωτοφανή έγιναν χθες στη Βουλή με το άνοιγμα της κάλπης, ενώ απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, μίλησε για «ανοικείους συνειρμούς», τονίζοντας πως η Αριστερά, θα αντικρούει πάντα διατάξεις που πλήττουν το φρόνημα και όχι τις πράξεις και θα περιφρουρηθεί τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Δείτε εδώ την ομιλία:

https://www.youtube.com/watch?v=7_zvgxf_1kY

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk