Σβήνουν και γράφουν στο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες ενόψει και της παρουσίασης του προγράμματος του κόμματος, «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», το οποίο τελικά θα προβληθεί επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας, παρά τις αρχικές σκέψεις για το πρωί της Παρασκευής.

Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αποκωδικοποίηση και των νέων εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης και υπό το πρίσμα αυτό μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο των προτάσεων που θα παρουσιαστεί και το οποίο δεν θα έχει ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές από το πρόγραμμα που είχε παρουσιαστεί εν μέσω της καραντίνας στις 6 Απριλίου.

Επί των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, η κεντρική γραμμή είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόστηκε την περίοδο 2010-2014 και η οποία οδηγεί την ελληνική οικονομία για μια ακόμη φορά σε ένα σπιράλ ύφεσης.

«Από αυτό το σπιράλ δύσκολα θα βγει αλώβητη η ελληνική οικονομία και κοινωνία» τονίζουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν έμφαση στην υποστήριξη των εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς επίσης και των ανέργων.

Στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε και από τις παρεμβάσεις σε διάφορα ΜΜΕ, είτε κεντρικά, είτε περιφερειακά, αρκετών στελεχών του, όπως των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νίκου Παππά, Γιώργου Τσίπρα, κ.ά. Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αφήνει στους εργαζόμενους τρεις επιλογές: είτε να αποδεχθούν μείωση μισθών 20%, είτε να δεχθούν το σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας είτε να οδηγηθούν σε απολύσεις, ενώ μονιμοποιεί την αναστολή των συμβάσεων, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα».

Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει τους μικρομεσαίους. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουν ότι στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι Ι» εκτός των πολλών άλλων μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, υπήρχε πρόταση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης».