Το πολιτικό σκηνικό που βγαίνει από την καραντίνα μόνο δικομματικό δεν μοιάζει. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ ξεπερνά το 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 20%. Μαζί με το Κίνημα Αλλαγής, μια και γίνεται συζήτηση για μέτωπα, δεν ξεπερνούν το 26%. Και τα δύο κόμματα, αυτή την περίοδο, εκπέμπουν εικόνα αναζήτησης αντιπολιτευτικού βηματισμού αλλά και ιδεολογικού στίγματος. Αφήνουν, έτσι, περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εδραιώσει τη σχέση που απέκτησε στις τελευταίες εκλογές με ένα προοδευτικό κοινό που δεν είχε ιδιαίτερους ιδεολογικούς και εκλογικούς δεσμούς με τη ΝΔ.

Η αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα είναι, έως έναν βαθμό, κατανοητή. Η κρίση στον Εβρο και ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού, που πήραν διαστάσεις εθνικής προσπάθειας, δεν άφηναν αντιπολιτευτικά περιθώρια και τα ανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση ενίσχυσαν το ηγετικό προφίλ του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αξιοποίησε μια μεγάλη ευκαιρία που του δόθηκε. Θα μπορούσε να αναδείξει το νέο στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ με την αντιπολιτευτική του στάση αντί να διαγκωνίζεται με τους «53+» και να παζαρεύει το ποσοστό των πασοκογενών στα κομματικά όργανα. Αυτό που καταφέρνει μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας είναι να μεταδίδει την εικόνα του πολιτικού ηγέτη που επιχειρεί το ακατόρθωτο. Να ισορροπήσει ανάμεσα στην εντολή που του έδωσε το 32% του εκλογικού σώματος και στα θέλω ενός σκληρού κομματικού πυρήνα, με νοοτροπία του 3%, ο οποίος κρατά τα κλειδιά των οργανώσεων.

Η εικόνα του αμφιταλαντευόμενου Τσίπρα έχει οδηγήσει το κόμμα του στα προ των εκλογών δημοσκοπικά του ποσοστά. Και εδώ αρχίζουν οι πονοκέφαλοι για τη Φώφη Γεννηματά. Οι αποστασιοποιημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι δεν μετακινούνται, όπως συνέβη κατά τον προηγούμενο εκλογικό κύκλο, στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων. Επιβιβάζονται στην ταχεία που οδηγεί απευθείας στη ΝΔ και δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για τον ενδιάμεσο σταθμό. Η κυρία Γεννηματά έχει επιδείξει στάση υπευθυνότητας και η αύξηση των ποσοστών δημοφιλίας της ερμηνεύεται ως αναγνώριση αυτής της επιλογής από την κοινή γνώμη. Ωστόσο, η συνολική εικόνα που μεταδίδει το Κίνημα Αλλαγής είναι ότι ενώ κρατά πάνω-κάτω τα ποσοστά του δεν μπορεί το κάτι παραπάνω.

Υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας του κ. Μητσοτάκη; Ενδεχομένως να τα δημιουργήσει το προσεχές διάστημα η δυσκολία των καταστάσεων που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Τα δημιουργεί και η διαφαινόμενη υπεροψία με την οποία αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός. Αξιοσημείωτη επιλογή από έναν πολιτικό ο οποίος έχει δηλώσει ότι έκανε καριέρα αφήνοντας τους αντιπάλους του να τον υποτιμούν.