Η επόμενη μέρα της πανδημίας και η σταδιακή επιστροφή στην νέα κανονικότητα που διαμορφώνει η πρωτοφανής υγειονομική περιπέτεια που ταλανίζει τον κόσμο και την χώρα, θα κρίνει μεταξύ των άλλων και τις πραγματικές αντοχές του πολιτικού συστήματος τόσο και κυρίως στο επίπεδο της διακυβέρνησης, όσο και στο επίπεδο της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση στην Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατέδειξε τις προκλήσεις που ορθώνονται στην φάση ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας προκειμένου να αναχαιτιστούν με το μικρότερο δυνατό κόστος οι δυσκολίες που όπως δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι μεγάλες. Σε αυτό άλλωστε συμφώνησαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως και στο ότι χάρις στις ηρωικές προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού, κατέστη δυνατή η προστασία της υγείας και της ζωής πολλών συμπολιτών μας –δυστυχώς όχι όλων. Ο στόχος αυτός άλλωστε ήταν ο πρώτιστος και επετεύχθη, παρέχοντας στην χώρα το προνόμιο να κατατάσσεται μεταξύ εκείνων των κρατών που με αποτελεσματικότητα αντιμετώπισαν το σφοδρό κύμα επίθεσης του κορωνοϊού. «Κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο, υπόδειγμα για όλο τον κόσμο και μετατρέπουμε το κράτος σε πραγματική Πολιτεία με υπεύθυνους πολίτες», υπογράμμισε επικαλούμενος τα λόγια του Περικλή στον Επιτάφιο.

Το ερώτημα που τέθηκε κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ήταν το προφανές: πώς θα αντιμετωπίσουμε τις βαριές επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η πανδημία; Και στο σημείο αυτό καταγράφηκαν οι διαφορετικές πολιτικές αναγνώσεις της πραγματικότητας που διαμορφώνεται και των δραματικών και πολυεπίπεδων συνεπειών της, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και πρέπει να έχουμε εφεδρείες. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», ήταν το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «η επιτυχής αντιμετώπιση μπορεί να γίνει το θεμέλιο που θα χτίσουμε την ανάταξη της οικονομίας». Ενώ ξεκαθάρισε ότι «η τρικυμία και η ύφεση θα είναι μεγάλη και δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλους» προκρίνοντας την ανάγκη «οι λύσεις να είναι συμμετρικές και συνολικές και με μια ξεχωριστή δυναμική για τα κράτη που στάθηκαν όρθια και έδρασαν αποτελεσματικά», όπως η Ελλάδα, η οποία «τούτη την φορά δεν είναι μόνη, αντιθέτως πρωταγωνιστεί και βγαίνει με νέα όπλα» στον «πόλεμο» αυτό. Με εφόδιο το «ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογικό κτήμα και λέγεται εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και μεταφράζεται σε συλλογική αυτοπεποίθηση», όπως το προσδιόρισε ο ίδιος. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες, πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση και δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον», ενώ προέτρεψε τα κόμματα «να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα που παρελθόντος να δυναμιτίσει την εθνική ενότητα», κάτι που «δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση», όπως είπε διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση επιζητεί την δημιουργική κριτική» αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέα παιχνίδι λασπολογίας και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν χωρίς να φορούν κανένα κομματικό καπέλο». Ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για «πλειοδοσία εκ του ασφαλούς» με το οικονομικό σχέδιο που παρουσίασε. «Ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, διότι το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015. Κι όσο λίπασμα και να θέλετε να του προσθέσετε, δεν θα πετάξει βλαστάρι», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το «μαξιλάρι», σχολίασε ότι αυτό

δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση «για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη».

Όσον αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην οικονομία, οι πέντε άξονες που παρουσίασε αφορούν τα εξής:

1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση θα συνεχίσει να χορηγείται η αμοιβή ειδικού σκοπού, το ίδιο και για τα επιδόματα προς ανέργους.

2. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά με μειωμένο ωράριο το κράτος θα στηρίξει τις αμοιβές τους. «Μια ευρέως κλίμακα ενίσχυσης και των εργαζόμενων πέρα από τους ανέργους. Θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα SURE για επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό», είπε.

3. «Κανείς δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει». Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για 3 μήνες. Θα υπάρξει πρόγραμμα – γέφυρα που θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Θα υπάρξει τριπλάσια περίμετρος από το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επιβραβεύει συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί. «Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων», δήλωσε.

4. Θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή, δάνεια κίνησης κλπ.).

5. Νέα δέσμη μέτρων από Μάιο για επιχειρήσεις που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται και σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. «Στόχος να μειώσουμε όσο γίνεται τα πλήγματα για να τα αναπληρώσουμε του χρόνου», σημείωσε.

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, μέσα στον Μάιο θα «τρέξει» το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις, ενώ είπε ότι το πρώτο 4μηνο ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος από όλα τα αντίστοιχα 4μηνα εξαγγέλλοντας το επόμενο βήμα που αφορά την απόκριση του ΕΣΠΑ στην πανδημία (επιχειρήσεις, 500 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τεστ κλπ.), συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις είτε με χρηματοδοτικά εργαλεία. Εξήγγειλε δε την κατάθεση πολλών νομοσχεδίων το επόμενο διάστημα (η Ολομέλεια της Βουλής θα παραμείνει ανοιχτή και δεν θα έχουμε θερινά τμήματα) με στόχο «να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για επενδύσεις». Θα επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών όπως στην χωροταξία και τις χρήσεις γης «για να επιτρέψουμε σε όποιον επενδύει να γνωρίζει πού και πώς μπορεί να το κάνει», ενώ αναμένονται και ρυθμίσεις που αφορούν την απλοποίηση του νόμου περί προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων «για να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα». Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «είμαστε στο πλευρό της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας», τονίζοντας ότι «τ βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια και ισότιμα με αίσθημα δικαίου». «Η πανδημία μας κάνει κάθε μέρα πιο δυνατούς. Δεν πρέπει να οδηγήσει στην επαναφορά χρεοκοπημένων πρακτικών αλλά να αποτελέσει έναυσμα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις δουλειάς», υπογράμμισε.