Καθώς οι οικονομίες ετοιμάζονται, δειλά και διστακτικά, να βαδίσουν στο σκοτεινό μονοπάτι της εποχής μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, κάποιες προσαρμογές της περιόδου εμπεδώνονται, παγιώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις αρχίζουν να θεσμοθετούνται.

Είχε επισημανθεί από την πρώτη στιγμή ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Η εργασία εξ αποστάσεως, η ψηφιακή αναβάθμιση και εν τέλει κάθε σχετική μεταρρύθμιση, επέδρασαν καταλυτικά και θετικά.

Πλέον, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αξιολογούν πρακτικές και αποφάσεις, σταθμίζουν κόστος και όφελος και καταστρώνουν στρατηγικές με βάση τα νέα δεδομένα.

Τα οφέλη της τηλεεργασίας, στους κλάδους και τις δραστηριότητες όπου αυτή είναι εφικτή, έχει αξιοληγηθεί σε πολλές περιπτώσεις και σε πολλούς τομείς. Από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, έως και τις μικρότερες τοπικού βεληνεκούς και τις επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων, έως τον κλάδο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τα έντυπα και τις τράπεζες.

Χαρακτηριστική ήταν η έμφαση που έδωσε στην συντελούμενη αλλαγή προ ημερών ο Μάρτιν Τζούρντα, επικεφαλής του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Delphi Forum. Εκεί ο κ. Τζούρντα μίλησε εμφατικά για τις θετικές αλλαγές που επιφέρει η τηλεεργασία στον τραπεζικό κλάδο, την ενίσχυση της ταχύτητας και της παραγωγικότητας και υπό αυτό το πρίσμα επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές στον κλάδο, με ό,τι θετικό αυτές συνεπάγονται για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον και καθώς όλοι κινούνται ταχύτερα προς την νέα εποχή, η Γερμανία γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θεσμοθετεί την τηλεεργασία και για την μετά κορωνοϊό εποχή.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι προθέσεις για την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης και ενδεικτικό είναι ότι δεν διαφωνει επί της αρχής ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα των Πρασίνων.

Η στάση και η δήλωση της Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων είναι χαρακτηριστική: Στήριξε το δικαίωμα της τηλεργασίας, όμως είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση εγγυηθεί το γρήγορο ίντερνετ για όλους. «Η δουλειά από το σπίτι πρέπει να είναι πάντα σε εθελοντική βάση και να διέπεται από κανόνες. Κανείς δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί σε κάτι τέτοιο και δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε δουλειά χωρίς όρια», τόνισε.

Τα βήματα προς την νέα εποχή έχουν αρχίσει να γίνονται. Η πανδημία ούτως ή άλλως δεν έχει τελειώσει, η ανάγκη αναπροσαρμογών θα είναι διαρκής και η υιοθέτηση νέων μεθόδων και πρακτικών θα δώσει τα εφόδια σε όσους επιθυμούν να επιβιώσουν οικονομικά ή και να αναπτυχθούν.

Δεν χωρεί βέβαια αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και οι λουδίτες της νέας εποχής. Πολιτικοί σχηματισμοί και δυνάμεις που αντλούν την όποια δύναμή τους από τα εργασιακά κατάλοιπα του παρελθόντος, συνεχίζουν να διαδηλώνουν δίχως σαφή σκοπό και στόχο και αναζητούν τον ρόλο τους.

Οι συνθήκες θα προσφέρουν και σε αυτούς δυνατότητες προσαρμογής…