Επειτα από τα πρώτα επεισόδια της διαφαινόμενης νέας ευρωπαϊκής κρίσης στα Eurogroup των προηγούμενων ημερών, φαίνεται ότι μία νέα διαδικασία δρομολογείται.

Τα προσχήματα σώθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έστω και με αποφάσεις βεβιασμένες και άτολμες. Απομένει μία μεγάλη εκκρεμότητα: η αποτίμηση των ζημιών σε κάθε οικονομία και η εξεύρεση των τρόπων, με τους οποίους τα νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα θα καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν ευεργετικά ή τουλάχιστον ανακουφιστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας, με το ιδιαίτερο βάρος που πέφτει σε υπηρεσίες και ειδικότερα στον τουρισμό, θα πρέπει να καταστρωθεί άμεσα ένα σχέδιο για την επιβίωση συγκεκριμένων κλάδων.

Με την ζημιά στον συγκεκριμένο κλάδο να προμηνύεται συντριπτική, εμφανίζεται μεγάλη η πίεση για επείγουσες παρεμβάσεις. Προέχει προφανώς η στήριξη του κλάδου, με βασικό στόχο την επιβίωση. Πολύ απλά, επειδή αν δεν επιβιώσει φέτος, θα κινδυνεύσει να πέσει σε μία μεγάλη παγίδα και να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ευνοϊκότερες συνθήκες και στους κατά το δυνατόν κανονικούς ρυθμούς, που αναμένονται για το επόμενο έτος.

Η ιδιαιτερότητα αυτή της Ελλάδας, θα μπορούσε και ίσως θα έπρεπε να διαμορφώσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο της χώρας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συζητήσεων. Αλλωστε, η χώρα αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλης της Ευρώπης…

Κατά την υπάρχουσα πληροφόρηση, στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων εξετάζεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων και κονδυλίων στήριξης των οικονομιών, με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα μπορούσε αυτό να εξειδικευτεί περαιτέρω και να διοχετευτούν μέσα στήριξης ή επενδύσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, είτε στον τουρισμό, είτε στους συναφείς και σχετιζόμενους τομείς.

Επιπλέον, θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα και μία προσπάθεια αναδιάρθωσης του κλάδου, ούτως ώστε η εξάρτηση της οικονομίας από αυτόν να μην είναι τόσο μεγάλη σε βάθος χρόνου.

Ο σχεδιασμός σε αυτό το πεδίο, όπως και σε πολλά άλλα, θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, εφόσον στο υγειονομικό πεδίο δεν υπάρξουν ανατροπές.

Και η χώρα, δια της μέχρι στιγμής επιτυχημένης διαχείρισης της κρίσης, έχει δημιουργήσει ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει σε πολλά επίπεδα.