Κοινωνική απαίτηση αποτελεί η έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ και του προσωπικού του υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Δημόσιο σύστημα καθολικής κάλυψης υγείας

Ο πρώην υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Ξανθός με αφορμή την κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και είχε συναντήσεις με τον διοικητή του νοσοκομείου, τους διευθυντές των κλινικών και την πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών του τοπικού ΕΣΥ.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαχείριση της πανδημίας, οι εκπρόσωποι του Νοσοκομείου τόνισαν ότι το επίπεδο οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων με κοροναϊό – Covid 19 είναι ικανοποιητικό και ότι αυτό που απαιτείται είναι η επιπλέον ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ειδικού εξοπλισμού (αναπνευστήρες κλπ) και μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού.

Ο Α. Ξανθός από την πλευρά του επισήμανε ότι αυτή η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας.

Αναγνώριση της προσφοράς

Οφείλουμε όλοι, κράτος, πολιτικό σύστημα, κοινωνικοί φορείς να δεσμευθούμε για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και των υγειονομικών, που διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο με την πανδημία, δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Μετά τα «χειροκροτήματα» και τα «ευχαριστώ» τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη Δημόσια Υγεία και μιας αποφασιστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δημόσιων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα, τόνισε ο κ. Ξανθός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Α. Ξανθός, ενώνει τη φωνή του και ενισχύει τη διεκδίκηση των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων στο ΕΣΥ. Είναι κοινωνική απαίτηση, τόνισε, η έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Και είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ειδικά σήμερα που υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση, να διασφαλίσει ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των εργαζομένων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας :

1. Την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας για να συνεχίσουν με ασφάλεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους

2. Τη χορήγηση του έκτακτου «δώρου Πάσχα» σε όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις δημόσιες δομές Υγείας , ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή το χρόνο ανάληψης υπηρεσίας.

3. Την ένταξη όλων των υγειονομικών σε καθεστώς ΒΑΕ (Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων)

4. Την σταδιακή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αμοιβών του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ, αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης

5. Την επιτάχυνση των προσλήψεων επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού για τη λειτουργική υποστήριξη των επιπλέον κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί στο ΕΣΥ για ασθενείς με Covid 19

6. Τη δρομολόγηση μέσα στο 2020 4.000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να καλυφθούν με σταθερό τρόπο και σε βάθος χρόνου οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια

Στην ξεχωριστή φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας λόγω της πανδημίας αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αναδεικνύεται σε παγκόσμιο επίπεδο η τεράστια αξία που έχει ένα ισχυρό δημόσιο συστήματος υγείας για όλους και όλες.

«Πλέον όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν στην πράξη ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ακόμα και όσοι μέχρι πρότινος μιλούσαν για κλείσιμο νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, που θεωρεί πως «η αναγνώριση αυτή δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια. Οι δημόσιες δομές υγείας πρέπει να ενισχυθούν με μόνιμες προσλήψεις, υποδομές και εξοπλισμό τώρα».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «κανένα χειροκρότημα και κανένας έπαινος στους εργαζόμενους από μόνα τους δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα ατομικά μέσα προστασίας που χρειάζονται στην καθημερινή μάχη που δίνουν με τον ιό. Χρειάζονται πράξεις και όχι μόνο λόγια. Είναι άμεση αναγκαιότητα η αύξηση των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ, με επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με όρους δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να προχωρήσουν οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού και να υπάρξει κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορωνοϊό, με αύξηση των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ, καθώς και ουσιαστική αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως στη μάχη αυτή «κανείς δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος. Η αλληλεγγύη και η υπεύθυνη στάση που έχει επιδείξει η ελληνική κοινωνία είναι σημαντική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την οργανωμένη και συντεταγμένη ευθύνη της πολιτείας.

Η καθολική κάλυψη με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι απλώς ένα μέτρο αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης, αλλά διαχρονικός παράγοντας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

Η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένων σε αυτό πρέπει να προχωρήσει τώρα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.