Απραγο έφυγε το Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ – Ναυάγησε η τουρκική γεώτηρηση

Πρόωρα έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Σινίφκης στις νότιες ακτές της Τουρκίας τα ξημερώματα της Δευτέρας το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου

Πρόωρα έβαλε πλώρη για  το λιμάνι της Σινίφκης στις νότιες ακτές της Τουρκίας τα ξημερώματα της Δευτέρας το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου.

Το Yavuz πραγματοποιούσε παράνομη γεώτρηση στο στόχο «Λευκωσία-1» του τεμαχίου 9 στην Κυπριακή ΑΟΖ από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Πρόκειται για σημείο νοτίως του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» και στο άκρο του λεγόμενου περι-Ερατοσθένιου δακτυλίου.

Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιότερα, εντός του τεμαχίου 9, η ΕΝΙ έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση το 2015, στο στόχο «Ονισήφορος», χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η παράνομη γεώτρηση είχε σχεδιαστεί να φθάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων.

Το Yavuz και τα πλοία υποστήριξης Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan Bey, σύμφωνα με την παράτυπη Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 2 Μαρτίου, προβλεπόταν να αποχωρήσουν στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόωρη αποχώρηση του Yavuz οφείλεται σε νέα αποτυχία της γεώτρησης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την έκτη παράνομη τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk